DŽAFEROVIĆ: Proslava 9. siječnja neustavan čin i kazneno djelo

Na Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji “Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. siječnja 1992. godine” koja se održava u sarajevskoj Vijećnici govorio je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Proslava 9. siječnja je neustavan čin i kazneno djelo. To je datum od kada počinje genocid i masovna stradanja u BiH. Svi se moraju suočiti s ovim činjenicama. Pozivam institucije da rade svoj posao”, kazao je Džaferović.

“To je datum kada je počelo svo zlo u BiH. Taj čin je bio udar na ustavni poredak Republike BiH. Taj čin je u pravnom smislu bio protuustavan, protivan međunarodnom pravu, a u političkom i u svakom drugom smislu to je dan kada je započeo genocid, masovni zločini i masovna kršenja ljudskih prava u BiH”, rekao je Džaferović.

Pozvao je sve u BiH da poštuju postojeći Ustav, Daytonski mirovni sporazum, odluke Ustavnog suda BiH koji je 9. siječanj proglasio neustavnim kao i međunarodne sudove.

“Jedino tako možemo ići naprijed. Svi se u BiH moraju suočiti s ovim činjenicama. Nikad nećemo zaboraviti što je započelo 9. siječnja. Uvijek ćemo se sjećati tog datuma kao datuma kada je započelo zlo u BiH”, poručio je Džaferović.

Istaknuo je da unutar institucija BiH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH još uvijek ne postoji spremnost da se donese zakon o negiranju genocida.

“Politički predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska se protive donošenju tog zakona. To je jedno anticivilizacijsko ponašanje, koje je protivno svim mogućim pravnim i moralnim normama. Potpuno bi normalno bilo da BiH donese zakon kojim će se zabraniti negiranje genocida”, rekao je Džaferović, dodavši da se osim negiranja genocida u BiH veličaju izvršitelji tog čina.

Smatra da donošenje takvog zakona treba nametnuti visoki predstavnik u BiH, ako državne institucije to ne mogu.

“Moralan čin je da donese jedan takav zakon i da propiše kažnjivost za one koji negiraju, minimiziraju genocid i vrijeđaju žrtve”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Na sličan način kao i Džaferović govorili su i potpredsjednici Republike Srpske i Federacije BiH Ramiz Salkić (SDA), te Milan Dunović (DF) i Melika Mahmutbegović (SDA), te Predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić.

Konferenciju u Sarajevu, koja se održava danas i sutra, organizirali su Institut za društvena i religijska istraživanja, Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, Institut za istraživanje genocida Kanada, Arhiv Tuzlanskog kantona, Centar za istraživanje moderne i suvremene historije i Institut za istraživanje zločina Univerziteta u Sarajevu./HMS/

Najnovije