SAD uvodi carine od 100 posto na kineska električna vozila

SAD povećava carine na električna vozila iz Kine s 25 posto na 100 posto, priopćila je Bijela kuća, nakon niza oštrih mjera kojima administracija Joea Bidena nastoji ograničiti uvoz iz te zemlje.

Nove carine primjenjivat će se ne samo na električna vozila nego i na baterije i solarne panele, poluvodiče, lučke dizalice i neke medicinske proizvode poput zaštitnih maski.

– Današnja objava je odraz predanosti predsjednika Joea Bidena brizi za američke radnike. Kada smo suočeni s nepoštivanjem pravila konkurentnosti i nepoštenim praksama iz inozemstva, predsjednik će iskoristiti sve što mu je na raspolaganju da zaštiti američke radnike i industriju, dodaje Bijela kuća u priopćenju.

Bijela kuća tvrdi da su te mjere potrebne jer Kina preplavljuje svjetska tržišta umjetno stvorenim jeftinim izvozom te je Biden reagirao usprkos tome što nastoji stabilizirati odnose s Pekingom, rekla je Lael Brainard, direktorica Nacionalnog gospodarskog vijeća.

Biden je, rekla je, posjetio svoje rodno mjesto Scranton, u Pennsylvaniji, i na vlastite oči vidio što se događa kada se proizvodnja izmjesti u druge zemlje i zato želi osigurati poštenu konkurenciju.

– Važno nam je da preduhitrimo novi porast kineskog izvoza i njihov kontinuirani pritisak na cijene koji otežavaju konkurentnost američkih čeličana, rekao je čelni čovjek SAD tijekom posjete Pennsylvaniji i dodao da njegovi postupci nemaju “nikakve veze s izborima”.

Elon Musk, izvršni direktor tvrke za proizvodnju električnih automobila Tesla, je također neprestano upozoravao da kineski proizvođači imaju nepoštenu prednost.

Prema podacima američke vlade, ove mjere utjecat će na izvoz iz Kine koji iznosi 18 milijardi dolara. Za očekivati je da će Peking uzvratiti mjerama odmazde.

Donesene odluke su rezultat četverogodišnje revizije postojećih carina koje je bivši predsjednik Donald Trump uveo u svom trgovinskom ratu protiv Kine.

G7 će raspravljati o trgovinskim rizicima nakon što je SAD nametnuo teške carine Kini

Skupina sedam najvećih svjetskih gospodarstava G7, koja će se sljedećeg tjedna sastati u Italiji, raspravljat će o riziku fragmentacije globalne trgovine nakon visokih carina koje je SAD uveo Kini, najavio je talijanski ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti.

Još jedna točka na dnevnom redu sastanka ministara financija G7, koji će se održati 24. i 25. svibnja u gradu na sjeveru Italije, bit će kako iskoristiti zamrznutu imovinu zaplijenjenu Rusiji nakon što je započela rat u Ukrajini, rekao je Giorgetti.

Američki prijedlog da se sredstva koriste za izravno financiranje Ukrajine u ratu imao bi iznimno ozbiljne pravne implikacije koje još treba razjasniti, dodao je Giorgetti.

– U Stresi ćemo razmatrati fragmentaciju globalne trgovine s najnovijim potezima američke vlade koja je pokazala svoje karte s vrlo teškim mjerama protiv Kine. Svijet kakvog smo poznavali bliži se kraju, rekao je Giorgetti, dodavši da je “u tijeku trgovinski rat koji odražava geopolitičke napetosti” i da Europa tek treba odrediti svoju ulogu u scenariju koji se razvija./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img