Marinković-Lepić očekuje da će Mioković biti izabran za predsjedatelja Zastupničkog doma PFBiH, a Vukoja za suca Ustavnog suda BiH

Predsjedateljica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta Mirjana Marinković-Lepić, koja je u ostavci, smatra da će na sljedećem zasjedanju doma 28. svibnja doći do njenog razrješenja s funkcije i da će za novog predsjedatelja biti imenovan zastupnik Naše stranke Dragan Mioković.

To bi se trebalo desiti u okviru rasprave o “izboru i imenovanjima”, što je posljednja 13. točka dnevnog reda, koji je predložen za sljedeću sjednicu. Uoči toga će, 17. svibnja, zasjedati Povjerenstvo za izbor i imenovanja, koja treba konačne prijedloge za imenovanja uputiti Zastupničkom domu na usvajanje odnosno potvrđivanje.

– U radnim materijalima Povjerenstva za izbor i imenovanja je i prijedlog Dragana Miokovića za mjesto predsjedatelja Zastupničkog doma. Nadam se i vjerujem da će do tog imenovanja doći jer sam u ostavci od rujna prošle godine. Nažalost, ranije nije moglo, ali Zastupničkom domu je trenutno najpotrebnije to imenovanje da na njegovom čelu bude čovjek koji se može tom poslu u punom kapacitetu posvetiti uključujući i samo vođenje sjednica. Kao što je poznato, iz zdravstvenih razloga nisam mogla više obavljati tu dužnost, ali sam je zbog nemogućnosti novog imenovanja obavljala s izuzetkom vođenja sjednica – izjavila je za Fenu Marinković-Lepić.

Također, kaže da je u radnim materijalima i prijedlog imenovanja novog suca Ustavnog suda BiH. Na tu funkciju, prema bodovima s rang liste koju je sačinilo Povjerenstvo za izbor i imenovanje, prvorangirani je Marin Vukoja.

– S obzirom na činjenicu da ovaj sud već dugo ne funkcionira u punom sastavu bilo bi dobro da će dođe i do ovog imenovanja. Međutim, bez obzira na medijsku atraktivnost dva spomenuta imenovanja ništa manje vrijednim ne smatram i druga imenovanja do kojih će vjerujem doći 28. svibnja – istaknula je.

Pored brojnih prijedloga zakona i odluka, kako poručuje, na predloženom dnevnom redu naredne sjednice doma nalazi se Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za period 2024.-2027. godina. Uvjerena je da se uskoro može očekivati veće unapređenje zakonskih rješenja kad su femicid i nasilje u porodici u pitanju, te oštrije kazne za počinitelje.

– Tome posebno trebamo posvetiti pažnju s obzirom na činjenicu da je nasilje u obitelji pošast koja je posljednjih godina uništila ogroman broj života. Mislim tu i na ubojstva, pogotovo femicid, ali i na preživjele žrtve nasilja koje žive s traumama. Također, nikad ne smijemo zaboraviti da ženomrstvo i femicid nisu samo rezultat sigurnosnih problema, već i cjelokupnog ustrojstva društva, na čemu moramo poraditi i kroz odgoj i kroz obrazovanje i kroz kulturu i kroz sport i kroz medije i na brojne druge načine. Nema neodgovornih kad su ove stvari u pitanju – ustvrdila je predsjedateljica Zastupničkog doma PFBiH Marinković-Lepić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img