OSVRT

Obmane, neistine i poluistine- Izetbegović se drži one narodne “ako neću, kako ću”

Narodna mudrost kaže: “Ako hoću lako ću, ako neću kako ću”. Kada bi lider SDA Bakir Izetbegović i njegova SDA odlučili zajedno sa HDZ BiH kako će provesti presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i presude Europskog suda za ljudska prava u predmetima “Sejdić- Finci”, “Pilav” i “Zornić”- rješenje bi se lako pronašlo. No, kako to neće Izetbegović se pita “kako će”.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

– Od nas se očekuje da rješimo taj problem “kako da ja imamo gotovo rješenje u džepu”, požalio se i danas lider SDA, ponavljajući netočnu trdnji kako su presude Europskog suda u koliziji s presudom Ustavnog suda BiH, te da prioritet treba biti provedba presuda Suda iz Strasbourga.

Presude Europskog suda kao alatka za eliminaciju Hrvata

I u tom grmu leži zec. Presude u predmetu “Sejdić- Finci” i “Zornić” traže od vlasti BiH da izmjene odredbe kojima se onemogućava pripadnicima “nacionalnih manjina” i “ostalih” kandidirati se za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH. U tim presudama Izetbegović vidi alatku kojim bi dokinuo presudu Ustavnog suda BiH-pravo konstitutivnih naroda da biraju svoje predstavnike u Federalni Dom naroda i na “sve druge administrativno političke razine” (implicite Predsjedništvo BiH) – a s njom i konstitutivnost Hrvata. Drugim riječima, on bi izmjenio Izborni zakon BiH tako da se svi mogu kandidirati, kako bi Bošnjaci, kako četiri puta brojniji narod u FBiH, mogli legalno izabrati oba člana Predsjedništva, kao što to čine i sada.

Kad je riječ o Domu naroda Parlamenta BiH cilj bošnjačke politike je u Dom naroda uvesti Klub Ostali, kojeg bi opet punili politički Bošnjaci i tako dobiti prevlast i u gornjem domu državnog parlamenta.

I to je po Izetbegoviću to “europsko riješenje”, po kojem bi, da parafraziramo onu narodnu, bili: “I Strasbourg sit, i Bošnjacima imali svu vlast”.

No, rješenje koje bi izbrisalo jedan konstitutivni narod, po Ustavu jednakopravan s druga dva, ne može biti rješenje- jer se njime ruše ne samo temelji ustavnog poretka BiH, već i Daytonski mirovni sporazum- drugim rječima ruši se osnova na kojoj je zaustavljen rat i postignut mir u Bosni i Hercegovini. Onaj tko dira u temelje Mirovnog sporazuma, zapravo ruši mir i priziva novi rat. U kući mu bio.

Jedino održivo rješenje

Jedino održivo rješenje je, dakle, iznaći model koji bi zadovoljio i presude Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. A to znači osigurati da sva tri konstitutivna naroda mogu izabrati svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i Domove naroda i dozvoliti pripadnicima nacionalnih manjina i “ostalih” u BiH da se mogu kandidirati za dužnosti u tim institucijama. Je li to moguće?

-Ma naravno da je moguće i ne samo moguće, to je i poželjno i nužno učiniti jer imamo naprosto državu koja je složena koja se sastoji od tri konstitutivna naroda i svih onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici ta tri naroda. Postoje i druge države u Europi koje su, također, složene i višenacionalne i znamo na koji način su riješili ta pitanja. To je moguće, kažem još jedanput, i vrlo jednostavno ostvariti ako postoji politička volja. Nažalost kod naših partnera u vlasti do sad te političke volje nije bilo i ja cijenim da je konačno došlo vrijeme da i oni promjene svoj stav kako bi jednostavno otklonili diskriminaciju ne samo prema tim koji se ne mogu kandidirati nego i prema onima koji nemaju prava odnosno ne mogu zato što im to drugi ne dopuštaju izabrati svoje legitimne predstavnike u vlasti, kaže za HMS izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ Bih).

Ukoliko nema “rješenje u džepu” Izetbegović ga, ako mu je do rješenja stalo, može, dakle, potražiti od svojih partnera u HDZ BiH, odnosno HNS-u.

Spin o blokadi formiranja Vlade FBiH

No, umjesto traganja za rješenjem lider SDA traži da HDZ “prestane blokirati imenovanje nove Vlade FBiH”, ne objašnjavajući kako to HDZ blokira imenovanje izvršne vlasti u FBiH. Valjda, da bi se vlast formirala, SDA mora najprije postići dogovor o novoj parlamentarnoj većini, definirati tko će činiti tu većinu, usuglasiti programske ciljeve nove vlasti, pa tek onda sve dogovoreno provesti u parlamentu. Tako se to radi u svim demokratskim društvima. SDA nije napravila ništa od toga. Vodstvo Stranke demokratske akcije mora reći što nudi HDZ-u, ako želi tu stranku privoljeti da participira u novoj vlasti. Možda, “spuštanje slučaja Komšić i na niže razine”, “vladavinu većine nad manjinom”, “razbijanje okova”, “ukidanje konstitutivnosti naroda”, “građanski koncept uređenja države”? To je SDA i njihovi trabanti, posredstvom medija, HDZ-u nudila do sada. Zašto bi stranci koja predstavlja više od 80 posto hrvatskih birača izašlih na izbore, to bila primamljivo da bi u SDA prepoznala partnera s kojim bi formirala novu vlast u Federaciji?

To da HDZ “blokira formiranje nove Vlade FBiH” je, dakle, ništa drugo do Izetbegovićev spin.

O čemu šuti Izetbegović?

Lider SDA se, uz to, žali kako predsjednik FBiH Marinko Čavara (SDA) blokira imenovanje nedostajućih sudaca u Ustavni sud FBiH, ali prešućuje da SDA ne dozvoljava stavljanje u zakonske okvire javnog rtv servisa Federacije BiH (Radio-televizije FBiH), koji bošnjačkoj političkoj eliti već godinama služi kao propagandno oružje u zatiranju prava Hrvata. Ne spominje Izetbegović ni kako njegova stranka sprječava da Hrvat (kojeg predloži stranka koja je dobila povjerenje hrvatskog naroda da ga predstavlja) bude ravnatelj Federalne policije, kako je to zakonom predviđeno, kada je Bošnjak (SDA-ov Aljoša Čampara) ministar unutarnjih poslova FBiH.

Očito je, dakle kako Izetbegović cijelo vrijeme spinuje, javnost obmanjuje, plasira neistine ili poluistine, što se svodi na isto.

I da zaključimo: Ako postoji dobra volja sve ove stvari se mogu riješiti i Bosna i Hercegovina može ubrzano krenuti naprijed, ako ne postoji “kako će se riješiti”?/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije