MARTINOVIĆ: Federalna rtv je u potpunom rasulu

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović za „Oslobođenje“ je govorio o rješavanju problema smještaja Parlamenta, javnim servisima i reformama. HMS u nastavku prenosi Martinovićev intervju sarajevskom dnevnom listu.

Nakon što je Grad Sarajevo uknjižen kao vlasnik zgrade DPO, teče rok u kojem Parlament FBiH treba iseliti i predati zgradu gdje se od osnivanja održavaju sjednice oba parlamentarna doma. Kako komentirate ovu odluku?

-Parlament Federacije BiH neće iseliti iz prostorija u kojima radi od osnivanja, od 1996. godine. Za rješavanje pitanja smještaja Parlamenta Federacije BiH, zadužena je Vlada Federacije BiH. Zajedno sa Službom za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, sačint će prijedlog rješenja i na tomu se intenzivno radi. Dotada, Parlament F BiH nastavlja raditi u ovoj zgradi i nedopustivo je da bilo tko dovodi u pitanje fukncioniranje i rad najvišeg zakonodavnog tijela vlasti u Federaciji BiH. Ja sam o tomu još prošle godine pisao i visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Upitnim se čini prijenos ove zgrade na Grad Sarajevo budući je u pitanju državna imovina, a poznato je kakav je status te imovine u smislu zakona kojeg je proglasio OHR.

Budući da je naredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH zakazana za 16. svibanj, znači li to da je postignut određeni sporazum i da će se sjednice nastaviti održavati na istom mjestu?

-Sjednica koja je zakazana za 16. svibnja ove godine održat će se na adresi Hamdije Kreševljakovića broj. 3. kao i sve dosadašnje i tu nema dvojbe. Ukoliko bilo tko onemogući rad najvišeg zakonodavnog tjela Federacije Bosne i Hercegovine smatrat ćemo to onemogućavanjem rada tijela vlasti FBiH i prema tome se tako i odnositi.

U proteklom razdoblju mnogo se govorilo o blokadi rada federalnog Parlamenta, a kako bi se procesi učinili prohodnijim i efikasnijim izmijenjen je Poslovnik o radu Zastupničkog doma. Vidite li ikakvih efekata u smislu da se to pozitivno odrazilo na rad Doma naroda?

– Mislim da ne možemo govoriti o blokadi Parlamenta Federacije BiH jer je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH cijelo ovo vrijeme radio neometano i ispunjavao svoju Ustavom Federacije BiH propisanu ulogu. U svome radu smo pratili Zastupnički dom te smo sve akte koje je razmatrao i usvojio Zastupnički stavili na dnevni red sjednica Doma naroda, radi razmatranja, u skladu s propisanim procedurama rada Parlamementa Federacije BiH. Održali smo ukupno 11 sjednica, a na sjednici zakazanoj za 16. ovog mjeseca na dnevnom redu imamo jako puno zakona i drugih akata koje ćemo razmatrati. Što se tiče izmjena Poslovnika o radu Zastupničkog doma, na Kolegiju je ovog doma da procijeni hoće li i na koji način mijenjati Poslovnik o radu i tako osigurati neometan rad i u ovom domu. Oni su očegledno procjenili da takve izmjene Poslovnika mogu pomoći efikasnijem radu tog doma.

U fokusu javnosti ponovo je sukob između BHRT-a i FTV-a, a problemi koji traju godinama, poput izbora UO i generalnog direktora FTV-a se ne rješavaju. Hoće li se tome konačno stati ukraj i poštivati važeći zakoni?

-Pitanje imenovanja Upravnog vijeća i direktora RTV F BiH mora se žurno rješavati. Vjerujem da će se to dogoditi vrlo brzo i da ćemo konačno imati novo Upravno te Programsko vijeće kao i novog direktora. Na taj način nakon dugo godina vraćamo RTV F BiH u okvire zakonskog rada i poslovanja budući da je svim članovima spomenutih upravljačkih struktura, uključujući i direktora davno istekao mandat, nekima od njih i prije deset godina. Parlament Federacije BiH kao osnivač RTV Federacije BiH mora preuzeti svoju ulogu, imenovati novu Upravu koja će za razliku od postojeće raditi u zakonskim okvirima, redovito podnositi izvješće o radu Parlamentu F BiH i tako pokazati potreban stupanj odgovornosti i prema osnivaču ali i prema javnosti zbog koje postoji. Izlazak iz zakonskih okvira rada stvorio je situaciju da više nitko ne zna što se događa unutar ove medijske kuće, kako se donose odluke, tko odlučuje o važnim pitanja, od zapošljavanja do kreiranje programskih sadržaja koji ne zadovoljavaju ni kriteriji nepristranosti ni kvalitete. Sukobe između javnih emitera ne bih komentirao, neka svatko preuzme odgovornost za svoje postupke koji su doveli do ovakvog stanja. Vrijeme je i da Parlament Federacije BiH preuzme odgovornost i ispuni svoj dio obveza koje ima kao osnivač te da uskoro imenuje novu upravljačku strukturu koja će preuzeti odgovornost za stanje u RTV Federacije BiH i svoj posao raditi u skladu sa zakonom ali i profesionalnim standradima i načelima struke od kojih se po ocjeni stručnjaka, RTV Federacije BiH odavno udaljila. Bilo je i proteklih godina pokušaja da se ovo stanje rješi, no zbog uplitanja domaćih i međunarodnih elemenata nažalost taj proces je onemogućen. Ta televizija je u organizacijskom, programskom i svakom drugom smislu u potpunom rasulu. Moje pitanje svima koji opstruiraju ovaj proces odnosi se na to je li ova televizija javni servis i služi li ona svima na nepristran način. Ja kategorično tvrdim da nije javni servis i da ne zadovoljava potrebe sva tri naroda i građana koji ovdje žive. To nije javna televizija!

Mnogo se govori o reformama koje je potrebno provesti na razini BiH. Šta je s reformama na federalnoj razini i što je ključno što vlasti trebaju uraditi?

– Ključno je usvojiti set zakona koji su bili preduvjet za dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Na taj bismo način pokazali ozbiljnost i istinsku opredjeljenost za europski put, pokazali bismo da smo respektabilan partner koji želi i radi na tomu da svoj kandidacijski status u što kraćem vremenu pretvori u članstvo. Kad govorimo o reformskim zakonima na razini BiH, tu bi istaknuo potrebu donošenja novog Izbornog zakona BiH, zakona kojima ćemo reformirati sustav pravosuđa ali i potrebu rješavanja svih otvorenih pitanja kako bismo se u ozračju političke stabilnosti mogli više fokusirati na ekonomske reforme i sva druga životna pitanja važna za svakog stanovnika ove zemlje. Kada je u pitanju federalna razina vlasti bitno je pokrenuti niz reformi vezanih za fiskalnu politiku, zdravstveni sustav, održivi razvoj, dovršetak koridora Vc, izgradnje novih cesta itd.

Jedno od pitanja koje posebno zanima građane i od čega strahuju jeste poskupljenje struje. Poznato je da FERK nije dao suglasnost na prijedlog Elektroprivrede BiH o uvođenju blok tarifa i da u EP još analiziraju odluku FERK-a. Kakvo je Vaše mišljenje o tome i može li se poskupljenje izbjeći, jer bi to posebno pogodilo višečlane obitelji, kako oni tvrde?

-Ni jedno poskupljenje nije dobro, poskljupljenje električne energije potovu jer utječe i na životni standard ali i na gospodarstvo. Smatram da Elektroprivreda BiH mora restruktuirati svoj rad, raditi na vlastitoj samoodrživosti i osiguranju stabilnih i održivih izvora energije te u svoj sustav integrirati više obnovljivih izvora energije. Iskoraci u to pravcu koje čini Elektroprivreda HZ HB dobar su primjer. Mislim da će uz sve navedene promjene biti manje potrebe za poskupljenima električne energije koja sa sobom povlače i brojna druga poskupljenja koja su većini stanovnika ove zemlje ogroman teret te svi odgovorni trebaju poduzeti sve što je u njihovoj moći da do poskupljenja ne dođe./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img