Hrvatski Medijski Servis

ČOVIĆ: Razgovarat ćemo sa svima koji su ustavni patrioti; ostale patriotizme slobodno neka nose svojoj kući

Foto: Deutsche Welle

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je da se za vikend susreo s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem s kojim je razgovarao o uspostavi vlasti na državnom nivou i na nivou entiteta Federacija BiH. Istaknuo je da je moguće  da novo Vijeće ministara BiH dobijemo do kraja ove godine. Neće se puno kasniti, mišljenja je Čović, a probleme vidi  u uspostavi domova naroda.

Čović je nakon sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a rekao da je HDZ o formiranju vlasti razgovarao više tiho nego glasno s bošnjačkim narodom. Kako kaže, za srpski narod očito je tko su legitimni politički predstavnici. Istaknuo je da za njega ne postoje koalicije, već partnerstva, kako na nivou države BiH, tako i na nivou FBiH i županija, prenosi Klix.ba

Kako kaže, izborni rezultat će se implementirati ondje gdje se može implementirati, posebno naglašavajući da postoji problem s izborom domova naroda gdje je trenutno nemoguće izvršiti implementaciju.

“Mi smo sa SNSD-om završili razgovore. I dalje ostajemo u kontaktu. Obavio sam razgovore s nekim kolegama iz FBiH, ali bez medija. Za nivo županija će pregovarati županijski nivoi”, rekao je Čović.

Što se tiče BiH i FBiH, Čović je kazao da HDZ BiH zna tko će biti u Kolegiju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i da je već poznato tko će iz SNSD-a biti na tom mjestu. Jedino se ne zna tko će biti predstavnici bošnjačkog naroda.

“Moguće je da novo Vijeće ministara BiH dobijemo do kraja ove godine. Neće se puno kasniti. Ja jedino vidim probleme u uspostavi domova naroda”, kazao je Čović.

Istaknuo je da su sve stranke potencijalni partneri HDZ-a za formiranje vlasti i da HDZ neće nikoga izričito odbijati. Kako kaže, važno je da taj politički subjekt bude partner u procesu provođenja reformi.

“U subotu sam se sreo s Fahrudinom Radončićem u restoranu. Bio je sastanak. Vi znate kako su napravljene grupacije gore, ja ne bih o tome raspravljao. Onaj tko želi ubrzan europski put i MAP, za mene može biti partner”, rekao je Čović.

Nije htio iznijeti što je konkretno dogovorio s Radončićem na sastanku o formiranju vlasti, ističući da je dogovoreno da se ne izlazi u javnost s tim informacijama.

Kao prioritet je naveo izmjene izbornog zakonodavstva i implementaciju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Čović je rekao da njega ne zanima da “uđe u vlast samo da bi se ušlo u vlast”.

Najavio je da će ovog tjedna razgovarati i s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem te da u ovom trenutku nema nikakvih trojnih sastanaka. Sve je pozvao da se vode ustavnim patriotizmom, a da sve ostale oblike patriotizma “nose svojoj kući”./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte