Slatka i sočna rajčica regulira krvni šećer te jača kosti i kosu, a kožu čini zdravom

Rajčica je prava kraljica gotovo svakog ljetnog tanjura. Ova namirnica se savršeno slaže uz gotovo sva jela i konzumiramo je tijekom cijele godine, piše Jabuka.tv.

No mjesece koji su pred nama pametno je iskoristiti da je što češće jedemo svježu jer, osim što je slatka, sočna i ukusna, ima i brojne koristi za zdravlje.

Sirova rajčica je izvor vitamina A, C, K, folne kiseline i kalija. Ima vrlo malo masnoća, kolesterola i kalorija. U rajčicama se nalaze tiamin, niacin, vitamin B6, magnezij, fosfor i bakar, kao i protein te visok udio vode.

U rajčici se nalazi likopen koji kožu čini manje osjetljivom na štetne UV zrake, što je osobito važno tijekom ljeta. Drugim riječima, rajčica čini kožu besprijekornom, ali i jača kosti. Likopen je važan i za smanjenje rizika od nekih vrsta tumora, uključujući tumor prostate, vrata maternice, usta, ždrijela, grla, jednjaka, trbuha, crijeva, prostate i jajnika. Antioksidansi u rajčici (vitamin A i C) bore se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje stanica, prenosi Index.

Vitamin A u rajčici pomaže pri poboljšanju vida, a kosu čini snažnijom i sjajnijom. Rajčica je dobar izvor kroma pa utječe i na regulaciju razine šećera u krvi.

Sastojak je mnogih dijeta jer je bogata vodom i vlaknima, zasitna je i nema puno kalorija. Može se jesti na stotinu načina: kao salata, dodatak u sendviču, od nje se može spremiti juha ili napraviti umak za tjesteninu (salsa). Neki vole sok od rajčice, a ponekad je dodatak povrtnom smoothieju. Kako god je odlučite pojesti, nećete pogriješiti.

Najnovije