ŠEF BH. DIPLOMACIJE

KONAKOVIĆ: Dodik je kukavica koji uporno bira sukobe

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković poručio je u ponedjeljak predsjedniku RS Miloradu Dodiku da je kukavica koja, umjesto provedbe reformi, bira sukobe i uvrede za kakvim se poseže samo na seoskim vašarima.

Aktualni predsjednik Republike Srpske prošloga tjedna uvrijedio šefa diplomacije BiH nazvavši ga glupanom jer ukazuje na problematično ponašanje nekih političara iz reda bosanskih Srba koji time zajedno s Rusijom koče približavanje BiH članstvu u EU. Konaković je objavom na Facebooku odgovorio kako se nadao da će Dodik ispuniti obećanja što ih je davao kada su dogovarali vladajuću koaliciju u BiH, no sada je jasno da od toga nema ništa.

Dodikovi napadi na Ustavni sud BiH i nepriznavanje njegovih odluka te napad na visokog predstavnika, ultimatumi, prijetnje i ucjene predstavljaju dokaz Dodikova “povratka u sigurnu zonu radikalizma i nacionalizma praćenog rječnikom uličara sa seoskih vašara”, poručio je Konaković.

“Ne posjeduje (Dodik) hrabrost koju lideri moraju imati da svoje narode povedu na staze prosperiteta, lakše mu je kukavički ostati u zoni konflikta i halabuke, dok još jedna prilika potencijalno prolazi za našu zemlju i sve ljude u njoj”, istaknuo je Konaković.

Žalosno je što zbog takvog Dodikovog ponašanja BiH može izgubiti veliku priliku kakva joj se sada nudi da ubrza svoj put europskih integracija, uključujući tu veliku financijsku potporu iz različitih fondova koje Bruxelles ima na raspolaganju, upozorio je šef diplomacije.

Činjenica da je BiH, nakon dugogodišnjeg zastoja, potkraj 2022. dobila status kandidata za članstvo u EU i izglede postati liderom europskih integracija na zapadnom Balkanu dokaz je kako bi bilo logično nastaviti brže provoditi reforme ,no u takvoj situaciji “Dodik pokazuje kukavičluk koji očigledno dominira njegovim političkim bićem”, navodi Konaković.

On je poručio kako Dodik ima još malo vremena dokazati hoće li ipak promijeniti svoje ponašanje ili će nastaviti s radikalizmom i nacionalizmom, no što god odlučio mora znati kako nikakvog “rastavljanja” BiH neće biti. Konaković je aludirao na nedavnu Dodikovu poruku prilikom reizbora za čelnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u kojoj je najavio da će inicirati “mirni razlaz” dva bosanskohercegovačka entiteta uz podizanje “dovoljno visoke ograde” među njima./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img