WIGEMARK: Što prije formirati Vijeće ministara bez uvjetovanja, ojačati Mehanizam koordinacije

Specijalni predstavnik EU za BiH Lars Gunar Wigemarka izjavio je da Vijeće ministara BiH mora što prije biti formirano i da političke stranke trebaju odustati od uvjetovanja i fokusirati se na ono oko čega se mogu složiti.

Wigemark ističe da ni za zemlju ni za građane nije dobro što vlast još nije konstituirana, te dodaje da je normalno da se u demokratskom društvu uspostavljaju koalicije, koje su apsolutna nužnost u zemljama kao što je BiH, gdje nema ni jednog političkog subjekta koji može sam formirati vlast.

“Dakle, potrebna je koalicija i zato je potreban kompromis. Mi smo jasno više puta isticali svim strankama da trebaju odustati od uvjetovanja i fokusirati se na ono oko čega se mogu složiti”, rekao je Wigemark za “Euroblic”.

On smatra bi u ovom trenutku najbolja tema za to bila europske integracije, podsjetivši da je objavljeno mišljenje Europe komisije.

“Sada je prava prilika da pokažete svoju ozbiljnost prema EU, odnosno našim zemljama članicama, koje će čitati ni razmatrati to mišljenje i na osnovu njega pripremati formalne zaključke. Te zaključke okčekujemo do kraja ove godine, možda i u rujnu ili listopadu, tako da se vlasti u BiH, prije svega Vijeće ministara, ali i federalna Vlada moraju formirati”, naveo je Wigemark.

On smatra da točka iz Izvještaja koji se odnosi na prenos nadležnosti ne znači da će doći do slabljenja entiteta na uštrb države i da ne vidi da će se na neki značajniji način mijenjati daytonsko uređenje BiH.

Wigemark je naveo da se mišljenje Europske komisije u prvom redu refereira na izborni proces, te na mehanizam koordinacije.

“Vrlo jasno se navodi potreba jačanja mehanizma koordinacije na svim razinama vlasti. Morate imati ministre svih razina vlasti, kako najviših, tako i najnižih, koji će se okupljati, razgovarati o pitanjima EU i pronalaziti zajedničke stavove, a potom ih prezentirati. To je možda taj politički nivo mehanizma koordinacije koji nije dovoljano iskorišten”, rekao je Wigemark.

On je naglasio da se mora razmišljati o drugačijem sustavu od sadašnjeg, gdje propisi moraju važiti za cijelu BiH i gdje ne može jedan entitet usvojiti neko pravilo, a drugi entitet reći da ga neće usvojiti./HMS/

1 COMMENT

  1. Poštovani gos.Wigemark ja kao Hrvat ne vidim tu nikakav problem.Ako u jednoj Njemačkoj mono državi Bayern ima čak svoje predstavništvo u Brüsselu EU,zašto bi u BiH kao višenacionalnoj državi koja je jučer izišla iz rata dva naroda preglasavala trećeg posebno kod tako važnih pitanja kao vojne asocijacije.Treba BiH gurati prema EU gdje imamo kompromis svih naroda.Ne dozvoliti manipulacije bošnjačkih političara koji ruše temelje multinacionalne BiH.Tek kada uredimo temelje BiH gdje se svi narodi osjećaju komotno možemo neke oblasti prebaciti na državni nivo.
    Razmišljati kako izraditi sobe dok ni temelje kuće nisi završio malo je preambiciozno!

Comments are closed.

Najnovije

NOVE TRZAVICE

Rusija tvrdi da Njemačka opstruira istragu u slučaju Navaljni

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Njemačku da opstruira istragu u slučaju trovanja ruskog disidenta Alekseja Navaljnog. Njemačka vlada krši Europsku konvenciju iz 1959. o...