ODGOVORILI NA UPIT

Velika Britanija i formalno potvrdila podršku Schmidtu za nametanje izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH

Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Bosne i Hercegovine Vlade Velike Britanije i formalno je potvrdio da podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta u njegovoj namjeri da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, kao i Ustava FBiH.

Britanski državljanin bh. porijekla Tarik Delić je kontaktirao britansku Vladu, a odgovor mu je stigao iz Ministarstva vanjskih poslova ove zemlje, prenosi Avaz.

Odgovor britanskog ministarstva vanjskih poslova. Screenshot

– Jasno je da nakon godina političke i zakonodavne stagnacije i višestrukih neuspjelih pokušaja reformi, posebno u Federaciji, moramo pronaći nova modele za rješavanje ozbiljnih problema s kojima se BiH suočava – naveli su iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Službeni London je upozorio kako se politička situacija u našoj zemlji pogoršala posljednjih godina, ali i da nedostaje volje kod domaćih političara da se to zaustavi. Također, istakli su i kako nema mnogo povjerenja između glavnih političkih stranaka i lidera da se radi na reformama.

Pokazati hrabrost za izvršavanje reformi

– Pozdravljamo namjeru visokog predstavnika da se pozabavi ovom ozbiljnom situacijom tražeći širok i izbalansiran paket mjera izbornog integriteta koji unapređuje funkcionalnost Federacije BiH u Parlamentu, pomaže formiranje Ustavnog suda i pomaže u procesu formiranja Vlade.

Ponovno funkcioniranje institucija BiH najbolji je način da se zatvori prostor za zloćudne aktere da šire razdor i da ih spriječimo da destabiliziraju zemlju. Nastavljamo raditi s političkim liderima u BiH i pozivamo ih da pokažu hrabrost da izvrše reforme koje su neophodne za sve građane BiH – poručeno je iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova./HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

INSPEKTORI OTKRILI

Tko je Senad Sarić pod čijim se imenom vodi dosije Sebije Izetbegović?

Senad Sarić ime je liječnika pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi SebijaIzetbegović. Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove...