Hrvatski Medijski Servis

Sloveniju razbjesnela karta “Velike Mađarske” na Twitter nalogu Orbanove vlade

Karta Velike Mađarske objavljena na Twiter nalogu Vlade Mađarske

Slovenija je kao provokaciju osudila objavljivanje zemljopisne karte Mađarske koja uključuje i veliki dio Slovenije, a koju je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Na karti je u okviru “Velike Mađarske” i slovenačko Prekmurje koje je prije Trijanonskog mirovnog sporazuma sklopljenog nakon Prvog svjetskog rata pripadalo ugarskom dijelu Austrougarske monarhije.

Kartu je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Slovenja osuđuje objavu te karte koja ne pridonosi jačanju europskih vrijednosti i dobrosusjedskih odnosa. Europska unija je nastala kao projekat kojim su nadvladana povjesna opterećenja i mržnja među narodima i državama”, objavilo je ministarstvo vansjkih poslova Slovenije na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije u petak reagirao je i predsjednik Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja međusobnog poštovanja i prijateljstva.

Pahor je upozorio da je se to može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda može izazvati opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti.

Na objavu mađarske karte reagirao je i premijer Marjan Šarec rekavši da se radi o ponašanju koje nije “ni europsko ni miroljubivo”.

Šarec je naveo da se u slovenačkom susjedstvu opet bude “fašizam, nacizam i slične ideje”.

Reagovalo je i više slovenačkih parlamentarnih zastupnika, političara i drugih javnih ličnosti./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte