SJEVERNA KOREJA: Šest europskih zemalja glumi psa čuvara SAD-a

Sjeverna Koreja je danas u priopćenju svog veleposlanika u UN-u oštro kritizirala Europljane koji su nedavno upozorili na njezina stalna lansiranja balističkih projektila, dodavši da denuklearizacija više nije tema pregovora sa Sjedinjenim Državama.

Europski članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda su u srijedu osudili stalna sjevernokorejska lansiranja balističkih projektila i potvrdili potrebu zadržavanja sankcija protiv te zemlje.

Belgija, Estonija (članica od siječnja), Francuska, Njemačka, Poljska i Velika Britanija su također upozorile na sjevernokorejski nuklearni program u izjavi objavljenoj nakon zatvorenog sastanka Vijeća sigurnosti održanog na njihovo traženje.

Sjevernokorejski veleposlanik u UN-u: Paranoja Europljana

“To je još jedna teška provokacija usmjerena protiv Sjeverne Koreje dok ona koristi svoje pravo na jačanje nacionalnih obrambenih kapaciteta”, reagirao je sjevernokorejski veleposlanik Kim Song u subotu u priopćenju.

“Dok tih šest europskih zemalja posljednjih mjeseci stvara puno problema u ulozi psa čuvara Sjedinjenih Država, možemo se samo pitati što zauzvrat dobivaju”, dodao je.

Spomenuvši “paranoju” Europljana i neprijateljsku politiku Washingtona, Kim Song je rekao da njegova zemlja sada ne treba duge razgovore sa Sjedinjenim Državama kada pitanje denuklearizacije više nije tema pregovora.

Sjeverna Koreja smatra da je “trajni i sadržajni dijalog” koji traži SAD “trik za uštedu vremena”

U osudi sjevernokorejskih pokusa Europljani su naveli da je Pjongjang izveo 13 testiranja balističkih projektila od svibnja, od kojih je posljednji izveden 28. studenoga.

Dok su razgovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu između Washingtona i Pjongjanga zapeli u slijepoj ulici, Sjeverna Koreja je do kraja prosinca dala rok Sjedinjenim Državama da joj ponude novi sporazum.

Kim Song je naveo da je “trajni i sadržajni dijalog” koji traže Sjedinjene Države “trik za uštedu vremena” koji odgovara američkom političkom programu./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

RASTE BROJ ŽRTAVA POTRESA U TURSKOJ

Poginule 22 osobe, više od 1000 ozlijeđeno, ispod ruševina spašeno 39 osoba

Ministar unutarnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je u subotu da je nakon zemljotresa koji je u petak pogodio grad Elazig, na istoku zemlje,...