SCHOLZ: Ruski imperijalizam prijeti zajedničkoj sigurnosti Europe

Njemački kancelar Olaf Scholz i poljski premijer Donald Tusk oštro su danas u Berlinu kritizirali izjave bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da SAD ne bi trebao pod svaku cijenu braniti druge članice NATO-a.

Trump, koji se ponovno natječe za predsjednika, izazvao je bijes zapadnih partnera kada je u nedjelju dao naslutiti da SAD možda neće od potencijalnog napada Rusije braniti saveznike u NATO-u koji ne troše dovoljno novca na obranu.

“Svako relativiziranje jamstva priskakanja u pomoć drugim članicama NATO-a je neodgovorno i opasno i samo ide na ruku Rusiji”, rekao je Scholz nakon sastanka s Tuskom u Berlinu. Dodao je: “Sigurnost Poljske je i naša sigurnost. Obveza zaštite svake članice NATO-a je neograničena. Svi za jednog, jedan za sve.”

Scholz je rekao da Njemačka i Poljska surađuju na svim razinama i da su solidarnost i zajedničko djelovanje danas neizostavni.

“Posebno u vrijeme kada ruski imperijalizam prijeti zajedničkoj sigurnosti Europe”, rekao je Scholz.

Povećanje obrambene sposobnosti

Tusk je izjavio kako Njemačka i Poljska moraju preuzeti zajedničku odgovornost za povećanje obrambene sposobnosti Europe. Također je ocijenio da nema alternative prisnoj suradnji Europe i SAD-a. “Mi moramo učiniti sve da osiguramo da transatlantska suradnja ostane temelj naše sigurnosti. Ovoj suradnji nema alternative”, istaknuo je Tusk.

Poljski premijer, koji je prije Berlina posjetio Pariz, rekao je kako je Europska unija “financijski i gospodarski nadmoćna” u usporedbi s Rusijom i da novac ne bi trebao biti prepreka obrambenom jačanju Europe.

“Nema razloga da najjača gospodarska i tehnološka sila na svijetu, kao što je EU, nije učinkovita kada je u pitanju naoružanje u trenutku kada joj prijeti agresivni susjed”, rekao je Tusk.

Odgovornost Njemačke

Referirajući se na zahtjev bivše poljske desne vlade za isplatom ratne odštete, Scholz je još jednom istaknuo odgovornost Njemačke zbog strahota počinjenih u Drugom svjetskom ratu.

“Njemačka odgovornost se ne može ukinuti jednostavnim povlačenjem crte ispod nekog povijesnog razdoblja”, rekao je Scholz.

Odnosi Njemačke i Poljske su tijekom vladavine konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) pali na najnižu razinu posljednjih godina, u kojima je Varšava uvijek iznova povlačila pitanje isplate ratnih reparacija./Hina/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img