BIJELA KUĆA

Sastali se Biden i Von der Leyen: “Ujedinjeniji smo nego ikad”

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer su objavili napredak u rješavanju transatlantskog trgovinskog spora i potvrdili predanost potpori Ukrajine protiv Rusije.

Dvoje vođa su nakon razgovora u Bijeloj kući najavili da će početi pregovori o tome da se proizvođačima iz Europske unije omogući pristup njihovih ključnih sirovina američkom tržištu u sklopu Bidenovog programa za poticanje industrija bez štetnog utjecaja na klimu, što predstavlja ograničen, ali konkretan potez.

Obvezali su se također na opće usklađivanje jer se i američko i europsko gospodarstvo okreću prema električnim vozilima i drugim zelenim sektorima. Von der Leyen je tijekom prošle godine blisko surađivala s Bidenom na zajedničkom odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu. Biden je Von der Leyen rekao da savez za potporu Ukrajini označava novo razdoblje.

Spomenuli su i Putina

Kasnije su u zajedničkoj izjavi poručili da je ruski predsjednik Vladimir Putin “mislio da će nas podijeliti, a ipak smo ujedinjeniji nego ikada te stojimo zajedno u našoj čvrstoj podršci za Ukrajinu koliko god bude potrebno”.

Međutim, napetosti rastu u Europi zbog Bidenovog Zakona o smanjenju inflacije (IRA), kojim vlada želi subvencionirati američku proizvodnju tehnologija bez štetnog utjecaja na klimu.

Europska unija, zbog straha da bi subvencije za dobra proizvedena u Americi mogle naškoditi energetskom i automobilskom sektoru u Europi, donosi vlastiti niz poticaja, poput Industrijskog plana za zeleni plan, kako bi unaprijedila rastući sektor.

“Složili smo se da ćemo poraditi na ključnim sirovinama”

Zajednička izjava dala je naznake da su Biden i Von der Leyen postigli napredak dogovorom o početku pregovora o izuzeću za europske proizvođače koji žele izvoziti minerale ključne za proizvodnju baterija za električna vozila.

“Danas smo se složili da ćemo poraditi na ključnim sirovinama dobivenima ili obrađenima u Europskoj uniji i da ćemo im dati pristup američkom tržištu kao da su izvorno s američkog tržišta. Poradit ćemo na sporazumu”, rekla je Von der Leyen novinarima nakon susreta s Bidenom. Druga teška tema američko-europskih razgovora bio je odgovor na sve čvršću vanjsku i trgovinsku politiku Kine.

Bijela kuća je rekla da su izazovi koje predstavlja Kina činili značajan dio razgovora. Washington od europskih država traži da zauzmu čvršći stav prema Pekingu, ne samo u diplomatskom nego i u gospodarskom smislu. Međutim, EU nije sklona raskolu s Kinom, zbog čega su transatlantski partneri pomalo razjedinjeni glede daljnjih koraka./HMS/

Najnovije

STUTTGART

Pretres u Mercedesu zbog sumnje na korupciju

Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu, pored Stuttgarta, pretreseni su u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru...