Hrvatski Medijski Servis

SARAJEVO: Uspješno deaktivirana i druga avio-bomba

Nova avio-bomba koja je jučer u podnevnim satima pronađena na lokalitetu iza RTV doma u Sarajevu uspješno je deaktivirana intervencijom pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Nakon što je u četvrtak, 5. rujna, na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu pronađena avio-bomba teška 500 kilograma, a potom sigurno transportirana sa lokacije, na istoj lokaciji jučer je pronađena još jedna avio-bomba.

Zbog obilnih padavina i grmljavine ekipe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) jučer su bile primorane da nakratko obustave radove oko kopanja, no nakon prestanka kiše radovi su nastavljeni.

Prema riječima direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka avio-bomba je uspješno otkopana te joj je uklonjen upaljač, čime je otklonjena i svaka opasnost po lokalno stanovništvo.

“Riječ je potpuno identičnoj avio-bombi kao i od prije dva dana. Dakle, ista bomba i isti upaljač, koji smo otklonili. Bomba je deaktivirana”, rekao je Solak, naglasivši kako građani nemaju razloga za zabrinutost.

Dodao je također kako će avio-bomba u toku dana biti prebačena u skladište, a planirano je da u petak bude i uništena.

Podsjetimo da je avio-bomba iz Drugog svjetskog rata teška oko 500 kilograma, koja je pronađena u četvrtak, najprije deaktivirana, kako bi mogla biti transportirana. Bombu je pronašao bagerista na gradilištu tržnog centra.

FUCZ je ranijim istraživanjima bombardiranja meta u BiH u Drugom svjetskom ratu, došla do podataka da su Britanci ovaj lokalitet, gdje se nalazila ranžirna stanica, bombardirali 4., 5., 7., 8. i 12. studenog 1944. godine, te je sama bomba iz tog perioda./AA/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte