PRVI TJEDAN SASLUŠANJA U EP: Troje kandidata idu na popravni ispit

U protekla četiri dana pred nadležnim odborima Europskog parlamenta saslušano je 19 kandidata za povjerenike, od kojih je, zasad još neslužbeno, njih 16 dobilo prolaz, troje će morati na popravni, a dvoje je otpalo prije saslušanja.

Među onima koji su uspješno prošli test u Europskom parlamentu je i hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. Ona je za svoj nastup dobila pozitivnu ocjenu njezine političke skupine EPP-a, zatim socijaldemokrata (S&D), liberala (RE) i europskih konzervativaca i reformista (ECR). Protiv su krajnja ljevica, Stranka europske ljevice (GUE) i krajnja desnica Identitet i demokracija (ID) te zeleni.

Saslušanja su započela u ponedjeljak kada je saslušano troje kandidata i svih troje su bili uspješni: Slovak Maroš Šefčovič, kandidat za potpredsjednika i povjerenika za međuinstitucionalne odnose, Irac Phil Hogan, povjerenik za trgovinu, Bugarka Marija Gabriel, povjerenica za inovacije i mlade.

Utorak je bio nešto manje uspješan od petoro saslušanih kandidata prošlo je troje: Luksemburžanin Nicolas Schmit, povjerenik za rad, Finkinja Jutta Urpilainen, povjerenica za međunarodna partnerstva i Cipranka Stella Kyriakides, povjerenica za zdravstvo.

Poljak Janusz Wojciechowski, kandidat za povjerenika za poljoprivredu i Šveđanka Ylva Johansson, povjerenica za unutarnje poslove, morat će na popravni ispit. Nastup Wojciechowskog ocijenjen je neuvjerljivim i to toliko da je na poziv predsjedatelja Odbora za poljoprivredu Norberta Linsa na kraju saslušanja da se zaplješće kandidatu za povjerenika odgovoreno tišinom.

On će morati odgovoriti u pisanom obliku na dodatna pitanja, a na temelju njegovih odgovora odlučit će se hoće biti potrebe za novim saslušanjem. Njegovi odgovori na pitanja ocijenjeni su neodređenima, s puno dvosmislenosti i premalo konkretnoga kako na pitanja koja se odnose na resor tako i na ona koja su se odnosila na istrage koje je protiv njega vodio Ured Komisije za sprječavanje prijevara (OLAF)./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ALARMANTNO

U BiH danas 215 novih slučajeva zaraze!

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1.258 uzoraka, od kojih je 110 pozitivno na COVID-19.Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj,...