PREMIJER HRVATSKE NAKON RAZGOVORA S PREDSJEDNIKOM HDZ BiH

Plenković iskazao zabrinutost događajima vezanima za lokalne izbore u Mostaru

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u Zagrebu održao radni sastanak s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Dužnosnici su tom prilikom razgovarali o poticajima razvoju Bosne i Hercegovine, njezinom europskom putu, kao i zaštiti Hrvata u BiH. Također, govorili su o nedavno održanim lokalnim izborima u Gradu Mostaru i zabrinjavajućim događajima o kojima je dr. Čović izvijestio europske dužnosnike u pismu upućenom 18. siječnja.

Čović je istaknuo je zadovoljstvo dobrosusjedskim odnosima i suradnjom s dužnosnicima Republike Hrvatske, naglašavajući cijenjenje za ustrajnu pozornost unutarnjim izazovima u Bosni i Hercegovini i aktualizaciju njezinog euro-atlantskog puta. Kazao je kako svakim danom sve jača suradnja pomaže u osnaživanju europske perspektive BiH, istodobno podržavajući snažnu posvećenost HDZ-a zaštiti hrvatskoga naroda u BiH i njegovih prava.

Također, Čović je kazao kako je, usprkos višestrukim pravovremenim upozorenjima, došlo do dubokog kompromitiranja lokalnih izbora u Gradu Mostaru. Iako je, kako je naglasio, HDZ BiH ostvario opipljivo snažan rezultat te potvrdio snažnu potporu biračkog tijela, iskazao je nezadovoljstvo narušavanjem integriteta ovih izbora i informirao o pravnim koracima i političkoj komunikaciji koji su u tom smislu poduzeti.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković iskazao je apsolutnu podršku očuvanju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini te kazao kako će vlasti Republike Hrvatske pod njegovim vodstvom nastaviti na unaprjeđenju suradnje s legitimnim hrvatskim dužnosnicima kako bi se dodatno ojačala europska perspektiva BiH i kako se prava i status hrvatskoga naroda više ne bi dovodili u pitanje. Ujedno, iskazao je i zabrinutost događajima vezanima za lokalne izbore u Mostaru, govoreći kako nijedan izborni proces, a osobito ne onaj na kojega se čekalo 12 godina, ne smije izgubiti svoj integritet, pozdravljajući pravno djelovanje hrvatskih dužnosnika u cilju rasvjetljavanja navedenih događaja.

Na koncu, dužnosnici su iskazali zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, kazavši kako će se putem iste u predstojećem razdoblju nastaviti raditi na unaprjeđenju bh. kao suvremenog europskog društva koje može odgovoriti na potrebe svojih žitelja te u kojemu će prava i jednakost konstitutivnih naroda biti apsolutno neupitni, priopćeno je iz HDZ BiH./HMS/

Spomenici i ulice ponovo su uzbunili javnost, prije svega u Sarajevu. Spominje se gradnja novog spomenika na Vracama iznad Sarajeva, ali i traži promjena imena ulica nazvanih po kolaboracionistima iz Drugog svjetskog rata. Kako smo došli u ovu fazu i ima li rješenja za nju ako znamo da stranke na vlasti upravo na ovom narativu ubiru poene kod svog glasačkog tijela?

– Treba biti iskren i reći da sve nacionalne stranke ne podnose antifašističku baštinu. Mogu se neke praviti da to nije tako. Neki su u većoj, a neki u manjoj mjeri davali imena ulicama i školama po kolaboracionistima iz vlastitih redova. Istina je da se to najmanje radilo u Sarajevu. Minimum poštovanja civilizacijskog naslijeđa ove zemlje bi bio da svako ko je na ovaj ili onaj način sarađivao s nacistima ili fašistima ne zaslužuje počast, bez obzira da li je svoju kaznu otplatio. Kada vi imenujete ulicu ili školu po nekom, poručujete da se slažete s čitavim životnim putevima te osobe.

Također, mislim da je skandalozna ideja da se išta dograđuje na Vracama i da se izdvajaju žrtve. Skandalozno je da inicijativa dolazi od nekoga ko dolazi iz Republike Srpske, koja je nastala na ideji da se etnički očisti neki teritoriji i da ima pravo živjeti samo jedna nacija. Svako bi trebao pomesti ispred svoga praga pa bi tek onda imao prava nešto zamjerati drugima./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

RAVNATELJ ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBiH

Pehar za danas najavio donošenje novih naredbi za stanovnike Federacije BiH

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar, koji je jučer sudjelovao na izvanrednoj sjednici Vlade FBiH, a na kojoj je doneseno nekoliko...