PALMER: Želimo da BiH nastavi proces reformi na putu ka europskim i euroatlantskim integracijama

Specijalni predstavnik američkog državnog tajništva za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je za Glas Amerike da sljedeća kosovska vlada mora biti spremna suspendirati carinske pristojbe, koje su – kako je naveo – “prepreka za nastavak dijaloga” između Beograda i Prištine.

On je naveo kako se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje carina odgovorila svojim inicijativama, koje bi obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, a da bi na tim osnovama, dvije strane mogle vratiti za pregovarački stol u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma i drugim stvarima, prenosi Avaz.ba.

– Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. listopad, poslije čega slijedi proces formiranja vlade – rekao je Palmer za Glas Amerike, nakon povratka iz posjete regiji, tijekom koje se sastao s predstavnicima Beograda i Prištine.

Specijalni predstavnik američkog državnog tajnika za zapadni Balkan rekao je i kako će Amerika jasno staviti do znanja da su očekivanja SAD da sljedeća Vlada Kosova bude vlada koja je za dijalog.

– Vlada koja je spremna suspendirati carine, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga, vlada koja je spremna sastaviti pregovarački tim sa snažnim ovlastima i spremna da se angažira za pregovaračkim stolom sa Srbijom, s ozbiljnošću u namjeri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa. Sjedinjene Države će biti s njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora preuzeti kontrolu nad svojim sudbinom – poručio je Palmer.

Državni tajnik Mike Pompeo imenovao je Palmera za svog specijalnog predstavnika za Balkan krajem prošlog mjeseca, a on sam smatra da je to nešto što jasno pokazuje posvećenost SAD toj regiji.

– Ja na svoju ulogu gledam tako da sam u poziciji da pomognem državama zapadnog Balkana da ispune svoje europske i euroatlantske aspiracije. Nadamo se da će to početi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje trebaju dobiti priliku otvoriti pristupne pregovore s Europskom unijom. Onda bismo voljeli da vidimo da se Srbija i Kosovo vrate za pregovarački stol i postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a naravno, želimo vidjeti da Bosna i Hercegovina nastavi proces reformi i krene dalje na svom putu ka euroatlantskim integracijama – istaknuo je Palmer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...