Hrvatski Medijski Servis

NOVI TRAVNIK: Uspostavljeni e-registar olakšat će ulaganje i pokretanje posla

Provedbom projekta “LIFE”, Općina Novi Travnik uspostavila je racionaliziran regulatorni okvir, koji će gospodarstvenicima omogućiti značajne uštede u vremenu i novcu i podići ukupnu konkurentnosti općine, rečeno je na svečanoj promociji rezultata ovog projekta, koji provodi Međunarodna financijska korporacija – IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Čak 136 postupaka

Aktivnostima na provođenju projekta privlačenja stranih ulaganja i unapređenja poslovnog okruženja LIFE, koje su započete u prosincu prošle godine, utvrđeno je ukupno 136 administrativnih postupaka kojim Općina uslužuje privatni sektor i građanstvo, piše Večernji list.

Nakon mapiranja organizirane su konzultacije s četrdeset utjecajnih novotravničkih gospodarstvenika i izrađeni prijedlozi za unaprijeđenje ovih procesa.

Poboljšanja se ogledaju u smanjenju obujma dokazne papirologije potrebne za pokretanje postupka, skraćeni su rokovi za rješavanje zahtjeva i umanjene pristojbe i naknade koje Općina naplaćuje za njihovo provođenje.

Ovim reformama unaprijeđeno je 99 posto postupaka koje Općina provodi, tako da stranke sada dobivaju općinska rješenja i dozvole za 2/3 manje vremena u prosjeku ili 65 posto brže, što uključuje i urbanističku suglasnost, te građevinsku dozvolu, a pokretanje pojedinačnog postupka će u prosjeku biti jeftinije za 11,71 konvertibilnu marku. Ovim rasterećenjem gospodarstva, Općina će godišnje naplaćivati 222 tisuća maraka manje na osnovi pristojbi i naknada.

Uz podizanje transparentnosti rada, najvažnije postignuće reformi provedenih projektom LIFE, jest uspostava e-registra koji će pomoći svakom investitoru i građaninu da na službenoj stranici Općine www.eregistar.ont.gov.ba dobije sve potrebne informacije o načinu na koji može pokrenuti proceduru, koliko će trajati i koliko stoji njezino provođenje.

Poseban poticaj unaprijeđenju gospodarske aktivnosti ogleda se kroz nedavno ukidanje pristojbe za registraciju obrtničke djelatnosti. Također, pokrenut je Gospodarski savjet Općine i unaprijeđen rad s investitorima uvođenjem načela “sve na jednom mjestu”. Uspostavljen je i registar prisutnih ulagača u općini koji je omogućio provođenje programa postinvesticijske potpore, a nedavno je objavljena i ažurirana lista dostupnih poticaja.

Investicijski profil

Projektom ‘LIFE’ izrađen je i investicijski profil Općine Novi Travnik, koji navodi konkretne projekte i mogućnosti za ulaganje, kao i jasno naznačenu potporu koju ulagač može očekivati kod realizacije ponuđene investicije. Svim ovim unapređenjima Općina Novi Travnik spremno će dočekati buduće investitore i olakšati redovito poslovanje već aktivnim gospodarstvenicima. – Ovaj projekt znači poboljšanje rada općinske administracije u smislu da se pristojbe i dozvole smanjuju i to poprilično. Iako će to značiti i smanjenje priljeva novca u općinski proračun, provedbom ovoga projekta skraćujemo vrijeme za izdavanje građevinskih i urbanističkih dozvola. Uz to što će se brže rješavati cijeli proces, dobivanja dozvola bit će transparentnije. Naravno da odsad veća odgovornost leži na općinskoj administraciji koja mora pravilno reagirati kad su u pitanju investicije u gospodarstvo Novog Travnika – kazao je načelnik općine Refik Lendo. Od jačih gospodarskih subjekata u Novom Travniku ističu se tvornice koje proizvode haubice, šasije, cipele, i mnoge druge proizvode za razvijeno tržište zapadne Europe poput tvornica strojeva i hidraulike Bratstvo Novi Travnik, ADK, tvornica strojeva TMT i dr./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte