NOVA PRAVILA IZ EU ZA Z. BALKAN: Đukanović otkrio detalje sastanka s Mogherini

Zapadni Balkan potreban je Europskoj uniji i važno je da u Bruxellesu ne posustaje optimizam da je budućnost regije u toj zajednici, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je istaknuo da su se na sinoćnjem sastanku u Bruxellesu, koji je za lidere zapadnog Balkana priredila visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, čule ocjene da su posljednje odluke EU razočaravajuće i da su na neki način ugrozile vjerodostojnost politike prema zemljama regije.

On je rekao da je na sastanku usuglašen stav da takva politika prema zapadnom Balkanu nije u najboljem europskom interesu sa stajališta regije, priopćeno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

– Mi nismo samo zemlje Balkana nego i europske zemlje, koje, samim tim, imaju potrebu i mogućnost govoriti o perspektivi naše zajedničke europske kuće – istaknuo je Đukanović i dodao da su zemlje Zapadnog Balkana opredjeljenje da i dalje teže onome što je europski sustav vrijednosti.

“Večernje novosti” objavile su jučer da će Bruxelles zemljama regije koje žele postati dio europske obitelji, najvjerojatnije na sljedećem summitu EU – zapadni Balkan u svibnju, servirati nova pregovaračka pravila o pristupanju.

U igri je trenutno više modela, a svaki ide u pravcu da zemljama kandidatima, umjesto proširenja, bude ponuđena neka vrsta privilegiranog partnerstva s EU, točnije ekonomska integracija bez formalnog članstva./Srna/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HNL

Hajduk nakon velike drame s igračem više pobijedio Inter

U prvoj utakmici nastavka Prve HNL nakon gotovo tromjesečne stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa Hajduk je na praznom Poljudu svladao Inter iz Zaprešića s 2:1...