NASTAVAK SJEDNICE Hrvatski sabor u petak raspravlja o Hrvatima izvan RH

Hrvatski sabor u petak nastavlja sjednicu raspravom o Izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2017. godinu.

U godišnjem izvješću Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske navodi se da je Hrvatska u 2017. financirala brojne infrastrukturne, znanstvene, zdravstvene, obrazovne, kulturne i druge projekte hrvatskih institucija i udruga u cijelom svijetu u iznosu od više od 50 milijuna kuna, što je porast od 33,5 posto u odnosu na 2016., javila je Hina.

Iznos sredstava za projekte i programa Hrvata u Bosni i Hercegovini povećana su u 2017. za 17,5 posto u odnosu na 2016., te su iznosila 23,5 milijuna kuna.

Manjinskim zajednicama u Austriji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Kosovu, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji dodijeljena su 4,5 milijuna kuna kojima se financiralo 295 programa i projekta hrvatske nacionalne manjine.

Za programe i projekte te nakladničku djelatnost udruga hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi i Republici Južnoj Africi dodijeljeno je 1,7 milijun kuna, navodi se u izvješću Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije