Sve vijesti

PREDSJEDNIK EUROPSKOG VIJEĆA

MICHEL: Ukrajina se ne bi trebala previše nadati skorašnjim pregovorima o ulasku u EU

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel upozorio je Ukrajinu da se ne bi trebala previše nadati u brzo donošenje odluke o početku pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

“Političke poteškoće”

Neke države članice EU jasno su dale do znanja da bi “željele pažljivo razmisliti” prije nego donesu odluku o idućem koraku u pristupnom procesu s Ukrajinom, rekao je Michel novinarima tijekom posjete Kijevu.

Michel je rekao da države članice nastavljaju “jako naporno raditi kako bi izgradile jedinstveno stajalište u Europskom vijeću” prije summita EU u prosincu.

No naglasio je da se ne bi smjelo podcjenjivati “političke poteškoće” i dodao da će se u isto vrijeme morati donijeti teške proračunske odluke, prenosi Hina.

Nije rekao koje bi države članice mogle blokirati početak pristupnih pregovora s Ukrajinom, koja se bori protiv ruske invazije od veljače 2022.

“Ukrajina bi mogla biti članica do 2030.”

Michel je rekao i da neke države članice smatraju da treba učiniti više kako bi se ubrzao proces za zemlje zapadnog Balkana, poput Bosne i Hercegovine. Nekima od njih obećano je pristupanje u EU prije više od 20 godina.

Michel je nedavno rekao da bi Ukrajina po njegovu mišljenju mogla biti članica EU do 2030. ako provede potrebne reforme, ako se bude borila protiv korupcije i ispunila zakonske uvjete.

Europsko vijeće odobrilo je Ukrajini status kandidata za članstvo u EU u lipnju 2022. Kijev sada čeka odluku o formalnom početku pristupnih pregovora./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDATELJICA VIJEĆA MINISTARA

Krišto u Bruxellesu na političkom forumu o EU integracijama BiH

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto boravit će sutra u Bruxellesu, gdje će sudjelovati na Drugom političkom forumu na visokoj razini o EU integracijama...