VIKTOR ORBAN

Mađarska je naučila da se ne mora svidjeti “umornoj briselskoj eliti”

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u obraćanju naciji kako je Budimpešta naučila da se ne mora svidjeti “umornoj briselskoj eliti”, ističući da je Mađarska budućnost Europe.

– U posljednjih deset godina naučili smo da Europa nije u Bruxellesu, rekao je premijer, a prenijela mađarska novinska agencija MTI.

– Europa smo mi i mi se ne moramo svidjeti umornoj briselskoj eliti… U prošlosti smo mislili da je Europa naša budućnost ali danas znamo da smo mi budućnost Europe, dodao je.

Orban je već dulje vrijeme u sukobu s Bruxellesom, te napada i EU i Europsku pučku stranku (EPP) u kojoj je njegova stranka Fidesz suspendirana.

– Imamo problema s EU i ti problemi proizlaze iz različitog pristupa kako izgraditi Europu, rekao je Orban na konferenciji europske krajnje desnice početkom veljače u Rimu.

Europski parlament je ove godine kritizirao Mađarsku zbog nazadovanja pravne države u toj zemlji.

Orbanova stranka Fidesz je od ožujka 2019. suspendirana u Europskoj pučkoj stranci (EPP). Ove godine suspenzija je produljena.

Orban je također izrazio zadovoljstvo što je Mađarska našla “zajedničke temelje” sa susjednim zemljama, Hrvatskom, Slovačkom, Slovenijom i Srbijom i u poziciji je s njima ući u širu suradnju i stvarati saveze.

– Povijest je ponovno dala narodima središnje Europe šansu da izgrade novi savez utemeljen na njihovim vlastitim nacionalnim interesima, koji bi nam omogućio da se branimo od prijetnji i s istoka i sa zapada, kazao je mađarski šef vlade.

On je istaknuo da činjenice pokazuju da posljednja dekada predstavlja najuspješnijih deset godina u posljednjih sto godina mađarske povijesti.

– Naša zemlja zna da Mađarska dolazi prva, kazao je Orban.

Rekao je i da su “prava nasilnih kriminalaca postala važnija donositeljima odluka od prava građana koji poštuju zakon”.

– Oni su spremni braniti počinitelje umjesto žrtava, kazao je.

– Taj opasni fenomen je sada stigao i od Mađarske i mi smo u ozbiljnim raspravama i međunarodnim sporovima, naglasio je./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SARAJEVO

Od posljedica koronavirusa preminuo liječnik

U Sarajevu je danas zabilježena nova žrtva koronavirusa, riječ je kako je za Avaz.ba potvrđeno s KCUS-a o liječniku.Ovu informaciju je potvrdila za "Avaz"...