Sve vijesti

HNK Mostar

OKUPILI SE NA ZAJEDNIČKOJ VEČERI

Lideri zemlja Zapadnog Balkana stigli na summit Brdo- Brijuni u Skoplje

U Skoplju će u ponedjeljak biti održan sastanak lidera zemalja sudionica procesa Brdo Brijuni, a domaćin sastanka bit će predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je regionalne lidere okupio na zajedničkoj večeri i noćas.

Teme summita bit će proces pridruživanja Balkana EU, klimatske promjene i poboljšanje uvjeta za život i rad mladih u regiji.

Uz predsjednika Makedonije, domaćini summita su predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Slovenije Nataša Pirc Musar, javlja N1.

Summitu će nazočiti i srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i dva bošnjačka člana Denis Bećirović i Željko Komšić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Albanije Bajram Begaj, te predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Proces Brdo-Brijuni prvi put je održan 2013. godine na inicijativu predsjednika Slovenije i Hrvatske i najprestižnija je regionalna inicijativa koja daje političke rezultate i podstiče politički dijalog među zemljama regije koje i dalje imaju otvorena pitanja.

Lideri zemalja sudionica procesa Brdo Brijuni sastaju se najmanje jednom godišnje./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

O OVOME SE DUGO PRIČA

Hoće li minimalna plaća u Federaciji BiH konačno biti 1.000 KM?

Na set fiskalnih zakona u Federaciji BiH se čeka godinama. Tako bi došlo i do povećanja minimalne plaće na tisuću KM, što je dugogodišnji...