DIREKTOR FEDERALNOG ZAVODA MIO

KRNJIĆ: Mirovinski fond je stabilan, mirovine više od 5. rujna

Umirovljenicima u Federaciji, uz mirovinu za kolovoz , bit će isplaćena razlika za sedam mjeseci u skladu s povećanjem od 2,8 posto, dok je u Zakonu o prijevremenom umirovljenju ta stopa od 0,6 posto.

Mirovina za kolovoz bit će isplaćena 5. rujna . Potvrdio je ovo za „Dnevni avaz“ Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda MIO.

– Usklađivanje se vršilo nakon 31. srpnja, dakle za osmi mjesec, ali za isplate u rujnu. Prema Zakonu o MIO, radi se o povećanju od 2,8 posto, a za one povoljnije to povećanje će iznositi 0,6 posto – kaže Krnjić.

Dodaje da za sada nema problema s financiranjem.

– Bez obzira na pandemiju, mirovine će biti uredno isplaćene. I nakon rujna, dakle do kraja godine, s ovim povećanjem. U normalnom društvu to bi se podrazumijevalo, ali kod nas se to tretira kao neki veliki uspjeh i pozitivna vijest – ističe Krnjić.

Što se tiče projekcija za budućnost, vrlo je oprezan.

– Vidljivo je da je pandemija koronavirusa nokautirala cijeli svijet, odnosno ekonomiju. Vrlo je rizično davati bilo kakve projekcije, pogotovo pozitivne. Mislim da sve čeka, ne samo BiH nego i Europu, SAD i Kinu, veoma teško razdoblje . Vidjet ćemo kako ćemo se izvući iz toga. Što se tiče mirovinskog sustava, on za sada nije ugrožen niti je u krizi, ali vremenom ćemo svi imati teškoća – govori Krnjić.

Ističe da je bitno na vrijeme reagirati.

– Namjera je da, u skladu sa Zakonom o MIO, usklađujemo i na vrijeme isplaćujemo mirovine. Plan nam je takav i nastojat ćemo to realizirati – kaže na kraju Krnjić.

– Jedno društvo bi trebalo mjeriti svoju uspješnost u smislu kako realizirati ovu vrstu obaveza. To je generacija koja ne može više raditi. I uspješnost sadašnje generacije se može vrlo precizno mjeriti po tome kako i koliko uspijeva realizirati svoje obaveze prema generaciji umirovljenika, odnosno generaciji koja je zaradila ovo danas što imamo – poručio je Zijad Krnjić, direktor Zavoda MIO./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije