Sve vijesti

PREDSJEDATELJICA VIJEĆA MINISTARA

Krišto uputila pisma zahvale visokim dužnosnicima Europske unije

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je danas pisma zahvale visokim zvaničnicima Europske komisije i Europske unije na potpori Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, a povodom posljednje odluke Europske komisije o preporuci za otvaranje pregovora.

Pisma zahvale uputila je predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen, predsjedniku Europskog vijeća Charles Michelu, visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu, komesaru EU za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelyi.

Također, uputila je i pisma zahvale premijerima država članica Europske unije, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, kao i svim drugim premijerima zemalja članica EU koje su se u prethodnom razdoblju zalagale za otvaranje pregovora s EU.

Predsjedateljica Krišto zahvalila se na kontinuiranoj potpori i razumijevanju za svakodnevne izazove s kojima se suočava Bosna i Hercegovina na svom reformskom i integracijskom putu. Osobitu zahvalnost iskazala je na pozitivnim ocjenama i prepoznavanju napretka koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u proteklih godinu dana, a što je prepoznato u Izvješću Europske komisije.

-Napor i volja svih političkih subjekata u Bosna i Hercegovina da ubrzamo europski put naše zemlje prepoznati su kroz preporuku za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, koju je Europska komisija u Izvješću dala Bosni i Hercegovini, uz jasnu naznaku obveza koje mi u BiH moramo ispuniti. Ta preporuka predstavlja ključni iskorak prema ostvarenju naših europskih integracijskih ciljeva i mi smo zahvalni na podršci koju ste nam pružili u tom procesu, kazala je predsjedateljica.

Dodala je kako su u BiH svi svjesni da je još mnogo posla pred nama kako bismo ispunili kriterije članstva u Europskoj uniji i postali punopravna članica europske obitelji. Ukazano povjerenje koje je dano našoj zemlji kandidacijskim statusom, pozitivno ocijenjeni napredak te dana preporuka daju nam dodatnu snagu i motivaciju da se suočimo s izazovima koji su pred nama i nastavimo neumorno raditi na reformama koje su ključne za našu europsku budućnost. Postizanje trajne stabilnosti, jačanje demokracije i prosperiteta, unapređenje vladavine prava, borba protiv korupcije, jačanje ekonomske stabilnosti te izgradnja inkluzivnog i funkcionalnog bh. društva ostaju naše trajno opredjeljenje, a članstvo u Europskoj uniji naša dugoročna vizija.

-Vaša posvećenost europskim vrijednostima i stabilnosti zemljama regije ima dubok utjecaj na nas. Vaša pomoć i posvećenost europskim integracijama Bosne i Hercegovine predstavljaju iznimno važan korak prema stvaranju stabilnije i prosperitetnije Bosne i Hercegovine Ovo nije samo put prema EU-u već i put prema boljem i prosperitetnijem društvu za sve konstitutivne narode i druge građane Bosne i Hercegovine. Radujemo se budućoj suradnji i nastavku našeg zajedničkog puta prema europskoj budućnosti i punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji. Vjerujem da ćemo uskoro moći slaviti postizanje novih prekretnica na putu BiH prema EU-u, kazala je predsjedateljica Krišto u pismu upućenom visokim dužnosnicima./F/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

VREMENSKA PROGNOZA

Evo kakvo nas vrijeme očekuje ovog tjedna

U BiH preovladava pretežno sunčano vrijeme. Niske naoblake ili magle jutros je bilo na jednom dijelu istoka Bosne i Krajini. Temperature zraka izmjerene u 10:00...