KOVAČEVIĆ: Komšić okačio “mačku o rep” zdrav razum

Izjavom da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik može “mačku o rep” okačiti to što su Republika Srpska i Federacija BiH potpisnici svih aneksa Daytonskog sporazuma, (drugi bošnjački) član Predsjedništva BiH Željko Komšić dokazao je da je “očigledno on ‘mačku o rep’okačio zdrav razum”, rekao je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

“Kako drugačije protumačiti tu izjavu, s obzirom na to da su suština Daytonskog sporazuma njegovi aneksi od kojih je jedan Ustav BiH u kojoj svi mi danas živimo”, izjavio je Kovačević Srni.

Komšić, kao netko tko je završio Pravni fakultet, kaže Kovačević, trebalo bi znati da je u pravu bitniji onaj u čije se ime potpisuje od onoga tko samo stavlja taj potpis.

Kovačević je naglasio da su jučer u vojarni “Kozara” u Banja Luci, na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske (VRS) i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, u skladu sa zakonom bila sva obilježja Vojske Republike Srpske, uključujući sve ratne zastave VRS.

“Tu apsolutno ne postoji ništa sporno. Treći pješadijski puk baštini tradiciju VRS i to će nastaviti raditi, jer je VRS svetinja za sve građane Republike Srpske”, istaknuo je Kovačević u izjavi za Srnu.

On je konstatirao da je političkom Sarajevu neprihvatljivo sve što asocira na Republiku Srpsku, zbog čega su i uslijedila histerična reagiranja na izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi s Daytonskim sporazumom.

“Republika Srpska nikada više neće pristati na prenošenje nadležnosti na razinu BiH, niti će dopustiti osnivanje bilo kakve nove institucije s prefiksom BiH, a učinit će sve da vrati nadležnosti koje su joj otete”, poručio je Kovačević.

Kovačević je podsjetio da Republika Srpska nikada nije pozivala na rat i da to nikada neće činiti.

“Republika Srpska želi mir i uvijek je sve radila da se mir održi. Srpska samo želi priliku i mogućnost da nam nitko ne osporava naša prava da se izborimo za bolji život svih građana”, zaključio je Kovačević.

Dodik je onima koji bi kritizirali njegove izjave i tumačili Daytonski sporazum, a da ga nisu ni pročitali, poručio da Oružane snage BiH nisu tekovina Daytonskog sporazuma.

Komšić je sinoć izjavio da Dodik treba “prestati s političkim manipulacijama i pravnim neistinama”, dodajući da nije točno da je BiH sastavljena od dva entiteta, jer u Ustavu BiH piše da se ona sastoji od entiteta FBiH i Republike Srpske, odnosno da nisu entiteti stvorili BiH, već upravo suprotno.

Komšić je rekao i da, prema Zakonu o obrani BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH mogu nositi samo uniformu BiH i nijednu drugu./HMS/

Najnovije

PROGNOZA VREMENA

Evo kad nas očekuje porast temperatura

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. Tijekom dana ponegdje sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Najviša...