PREUZEO DUŽNOST ŠEFA BH DIPLOMACIJE

KONAKOVIĆ: Bez problema ću se dogovarati s Bećirovićem i Komšićem

Novoimenovani ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je, nakon što je imenovan na tu poziciju, da BiH ima mnogo posla u tom sektoru te da će odmah početi s radom.

“Ne mogu reći šta je prioritetnije, organizacija Ministarstva ili promptno djelovanje na polju diplomacije BiH”, istaknuo je.

Jedna od prvih aktivnosti, dodao je Konaković, sastanci su s članovima Predsjedništva BiH te da očekuje da će se bez problema dogovarati s Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem.

“Što se tiče Željke Cvijanović, u fokus ćemo staviti prioritete oko kojih se slažemo”, istaknuo je.

Konaković je, nakon sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj je potvrđeno imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, kazao da je većina stabilna.

Govoreći o formiranju vlasti u Federaciji, kazao je da ne vidi opciju da SDA uđe u vlast.

“U Zastupničkom domu postoji kvalificirana parlamentarna većina, a u Domu naroda skoro dvotrećinska većina koja će staviti potpis na prijedlog mandatara Nermina Nikišića za sastav nove Vlade FBiH”, istaknuo je.

Pojasnio je da izabrani predsjednici i potpredsjednici imaju obvezu potvrditi novi saziv Vlade ili blokirati formiranje.

“Refik Lendo može izabrati put blokade i pokušat i zaustaviti život u FBiH, a zna kakva će biti reakcija javnosti”, zaključio je Konaković./Fena/HMS/

Najnovije