ZASJEDALO PREDSJEDNIŠTVO HNS Čović: Primarno je riješiti krizu kroz izmjenu Izbornog zakona

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i lider HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u stanci sjednice Predsjedništva HNS-a izjavio kako je jedinstven i jasan stav HNS-a kako je izbor člana Predsjedništva neustavan, nezakonit, nelegalan i nelegitiman, a za to postoji adekvatna argumentacija, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Čović je, govoreći o projektu kojim su bošnjačke elite Hrvatima izabrale člana Predsjedništva, naveo kako se time stvorio krajnje neprihvatljiv ambijent koji nudi nestabilnost, naglasivši kako s druge strane predstavnici HNS-a bez izuzeća žele i dalje stvarati ambijent potpune zaštite hrvatskog naroda i europskog puta BiH.

„Bosne i Hercegovine koja nikada neće biti jednonacionalna, građanska i unitarna država i ona mora odražavati ono što jeste preambula i duh i Daytona i Aneksa 4“, poručio je Čović, kazavši kako je sa sjednice HNS-a poslana poruka kako je izbor člana Predsjedništva
neustavan, nezakonit, nelegalan i nelegitiman, a za to postoji adekvatna argumentacija.

Govoreći o postizbornim procesima on je naveo kako ne postoje zakonski i ustavni uvjeti da se implementiraju izborni rezultati, pojasnivši kako nemamo Izborni zakon koji bi to omogućio.

U kontekstu odgovora HNS-a na sve ovo što se dogodilo, Čović je jasno istaknuo kako postoji odgovor hrvatskog glasačkog tijela jer je više od 98 posto Hrvata glasovalo za stranke koje su nastupale u ime HNS-a i sastavnice su HNS-a.

„Oko 83-84 posto hrvatskog glasačkog tijela je dalo potporu hrvatskom članu predsjedništva u mojoj malenkosti“, dodao je Čović, potvrdivši kako je HNS iznio jedinstven stav kojim je naglašeno kako je neprihvatljivo i politički neodgovorno organiziranje, sustavno promišljanje i jasnu strategiju kako hrvatskom narodu birati predstavnike, a što je suprotno zadnjoj odluci Ustavnog suda koja govori o legitimnom predstavljanju.

Naglasivši kako HNS ima jedinstven stav, a to je potreba da se osigurati da BiH normalno funkcionira kao zemlja u kojoj će hrvatski narod na svakom djeliću biti do kraja ustavno jednakopravan, konstitutivan, kao što su to i druga dva naroda, Čović je odgovorio i na pitanje što s Domom naroda, kazavši kako nismo sukladno Ustavu izabrali ni članove Predsjedništva te kako nema mogućnosti formirati zakonodavnu vlast u punini, kako ona funkcionira kroz dvodomni parlament.

„Ustavni sud je jasno i nedvosmisleno naveo-Parlamentarna skupština BiH mora donijeti izmjene Izbornog zakona koje će osigurati legitimno predstavljanje na svim administrativnim razinama“, podsjetio je Čović, ukazavši posebice na činjenicu da Ustavni sud navodi kako je konstitutivnost naroda krovno načelo ustavnog uređenja BiH i to će morati biti ugrađeno u Izborni zakon. Naveo je kako se u interesu BiH moraju donijeti izmjene Izbornog zakona, a sukladno presudi Ustavnog suda.

Kada je pak riječ o susretu s Milarodom Dodikom, Čović je kazao kako se on i Dodik dobro razumiju, dodavši kako imaju različite stavove oko nekih pitanja, ali kada je riječ o Izbornom zakonu i osiguranju legitimnog predstavljanja tu imaju isti stav. Naveo je kako će vrlo skoro imati razgovor i s drugim kolegama o tomu kako zaštiti BiH od ovako grubog nasrtaja na ustavnost, izborom; sustavno pripremljenim izborom.

Upozorivši kako smo ušli u pravnu krizu koju nismo imali dugo vremena, on je poručio kako je odgovor bošnjačkim elitama koje to uradile da su samo djelomično uspjele u nakani, ali su otvorili mnoga pitanja za koja je možda dobro da se otvore i konačno riješe.

Na pitanje vide li se u HNS-u sa SDA u vlasti, Čović je pojasnio kako će partnerstvo će definirati oni koji imaju legitimitet jednog, drugog i trećeg naroda, a u hrvatskom narodu to je HNS.

Poručio je kako žele da legitimni predstavnici kod Srba i Bošnjaka budu za stolom kada budemo razgovarali primarno kako riješiti ovu krizu, a to primarno znači izborno zakonodavstvo koje će osigurati legitimno predstavljanje./M.I./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ČOVIĆ NA 30. OBLJETNICI HDZ BiH ZENICA

“Ako govorite samo o jednakopravnosti svoga naroda oko toga kompromisa nema, to morate znati”

-Neka ove prigodne aktivnosti koje danas obilježavamo ovdje na početku ove kalendarske godine u Zenici, ova čitava 2020. godina kad je u pitanju Hrvatska...