HRS napao vodstvo Sveučilište u Mostaru zbog podrške Čoviću i HDZ BiH

Misija Sveučilišta, općenito, je obrazovanje kritičkog i slobodnog promišljanja o društvu, znanstvenim problemima, imajući u fokusu javni interes i razvoj ljudskog potencijala. Sveučilište mora biti prostor kreiranja ideja i otkrića za dobro ne samo okruženja u kojem živi, nego svijeta općenito. Sve to poštujući pravila znanstvenog istraživanja i slobodu misli. Sami Statut Sveučilišta u Mostaru kaže kako je „Sveučilište neovisno o bilo kakvom političkom, religijskom ili drugom utjecaju“, kako „djeluje na temeljnom načelu autonomije Sveučilišta kojim se štiti sloboda znanstvenog istraživanja, koja uključuje njegovu punu odgovornost prema društvenoj zajednici“, stoji u priopćenju Hrvatske Republikanske stranke.

Navode kako je podrška „Sveučilišta kandidatima „HNS-a“ za sve razine vlasti“ ne samo, protivna Statutu Sveučilišta, nego ide protiv same prirode Sveučilišta.

-To nije ništa drugo nego vraćanje u socijalistička vremena kada Sveučilište nije služilo istraživanju i kritičkom razmišljanju, nego diktatu istina, ukalupljenih u komunističke ideološke okvire. Toliko se duboko u 21. stoljeću zaglibilo u te okvire, da se prelako prešlo preko činjenice kako Rektor jednog Sveučilišta koordinira i vodi kampanju jedne političke stranke i kako je velika većina vodstva akademske zajednice uključena u političku promociju. Kakav primjer dajete studentima Sveučilišta? Je li to učenje kritičkog propitivanja stvarnosti?

Sveučilište u Mostaru je jedna od temeljnih institucija, simbola nacionalnog opstanka Hrvata u BiH, a na ovaj način se degradira na karikaturne razine. Zašto se Rektor i „vodstvo Sveučilišta“, kad već podržavaju vodeću partiju, kod te iste partije ne usprotive najezdi privatnih visoko obrazovnih institucija gdje se diploma može kupiti novcem? Zašto se Rektor i „vodstvo Sveučilišta“ ne usprotive kršenju Zakona i degradiranju te institucije prigodom upošljavanja, kada se, pored diplome, traži pismeni ispit znanja u cilju namještanja radnog mjesta podobnim u javnim institucijama gdje to Zakonom nije propisano? Mogli bi danima postavljati pitanja propusta vodstva Sveučilišta.

Poštovani Rektore i „vodstvo Sveučilišta“, vaša misija nije i ne može biti podrška jednoj političkoj partiji (ne postoje kandidati liste HNS-a, jer ne postoji lista HNS-a. Postoji lista HDZ-a BiH koja je protupravno i licemjerno prisvojila ime HNS-a za potrebe političke kampanje), vaša misija je educirati studente i mlade da sami spoznaju pojmove legitimiteta i konstitutivnosti koje nam žele ukinuti. Da sami spoznaju što je to neravnopravnost i u čemu se ogleda. Ne samo da je to vaša misija, nego i obveza i posao. Ako to oni sami ne znaju, uzalud vam je naslikavanje sa stranačkim plakatima, jer vaš posao nije afirmacija stranačke politike i partijske ideologije kao znanstvene istine.

Poštujte Statut i misiju institucije koju predstavljate!, stoji u priopćenju HS-a./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U akciji SIPA-e uhićena osoba za kojom je bila raspisana međunarodna tjeralica

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) danas su u Stocu uhitili osobu za kojom su nadležni organi Hrvatske raspisali međunarodnu tjeralicu posredstvom...