PORUKA “PROBOSANSKIM” STRANKAMA: Završit ćemo zgradu HNK Mostar, imamo sve dozvole

Hrvatskog narodno kazalište Mostar oglasilo se danas priopćenjem za javnost povodom reakcija na izvješće Tima Mostar EPK 2024. jer se na popisu ‘projekt Mostar 2024 – Europska prijestolnica kulture’ nalazi i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. 

Priopćenje HNK Mostar Hrvatski Medijski Servis prenosi u cijelosti:

– Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, kao ustanova i preko svojih djelatnika, od samoga početka je aktivno uključeno u projekt Mostar 2024 – Europska prijestolnica kulture (EPK). Podržali smo projekt EPK 2024 i uključili se u njega jer smo ga smatrali izvrsnim okvirom za razvoj vlastite kulturne i umjetničke djelatnosti, odnosno jačanje vlastitih institucionalnih i umjetničkih kapaciteta. Aktivno i bezrezervno, zajedno s kolegicama i kolegama iz cijeloga grada, podržali smo projekt EPK 2024 i zato jer smo u njemu prepoznali potencijal za nadvladavanje ili premošćivanje mnogih društvenih, političkih i kulturnih problema s kojima se Mostar već godinama suočava. Na tragu takvoga razmišljanja nastao je i slogan kandidature: „Sve je premostivo“.

Kandidaturu i moguću titulu EPK prepoznali smo i prihvatili kao novu dimenziju koja ne ugrožava pozicije niti jednog bitnog društvenog, političkog ili kulturnog aktera u Gradu Mostaru. Projektni okvir EPK je dovoljno širok da se u njemu nitko u Mostaru ne osjeća ugrožen niti ograničen. Smatrali smo kako jedino u takvome okviru i na takvoj razini može doći do istinske suradnje i integracije svih gradskih struktura, kako kulturnih tako i političkih.

U prvoj fazi, sve stranke u Mostaru su načelno podržale kandidaturu Mostara za titulu EPK 2024. Problemi i potreba za njihovim premošćivanjem pojavili su se odmah nakon što je Mostar uspješno završio prvi krug kandidature.

Nakon što je Grad Mostar prošao u drugi krug natjecanja, gradonačelnik Mostara gosp. Ljubo Bešlić uputio je pismo političkim strankama u Mostaru u kojem je tražio novu i konkretniju podršku nastavku kandidature za titulu EPK 2024 te ih pozvao na sastanak s predstavnicima Gradske uprave i Tima Mostar 2024 gdje im je prezentiran kompletan projekt. Podršku projektu su odmah dale četiri stranke dok su SDA, SDP, DF, SBB i SBiH zatražili da im se u pisanoj formi dostavi još informacija i zakazan je sljedeći sastanak s političkim strankama za sedam dana. Istoga dana svim strankama je poslana kompletna prijavna knjiga Mostara 2024.

Umjesto dolaska na sljedeći sastanak, ili barem pravovremenog obavješćivanja o nedolasku, predstavnici SDA su neposredno pred početak sastanka poslali pismo u kojem i dalje traže dodatna pojašnjenja o projektu. Nakon što je nadležna gradska služba odgovorila na to pismo, članovi Tima Mostar 2024 su s gradonačelnikom Bešlićem usuglasili popis infrastrukturnih objekata neophodnih za realizaciju programa u okviru projekta EPK 2024. Taj popis je u formi izvješća poslan svim strankama u Mostaru na razmatranje i usvajanje.

Sudeći po medijskim napisima, nekim strankama očito je zasmetalo što se na tom popisu nalazi i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. Nismo htjeli reagirati na te prve napise kako ne bismo dizali nepotrebne tenzije, međutim opetovano zadnjih dana nove objave i nove poluistine i neistine se plasiraju u javnost.

Tako Dnevni avaz od 11. travnja 2019. godine na 15. stranici donosi tekst naslovljen „U prijavi za evropsku prijestonicu kulture bez spornih objekata“ u kojem predstavnici pet takozvanih probosanskih stranaka (SDA, SBB, SDP, DF i SBiH) smatraju kako se „u aplikaciji ne mogu naći projekti koji su predmet političkih sporenja u Mostaru“. „Konkretno – stoji dalje u tekstu – radi se o objektu Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), koje je izgrađeno u centralnoj gradskoj zoni.“ U tekstu se citira i dio navodnog pisma koje su usuglasile SDA i SBB: „Gradsko vijeće Grada Mostara je Odlukom 01-1101/99 iz 1999. godine, kao i Odlukom 01-02-22/02 iz 2002. godine, zabranilo gradnju u centralnoj zoni Mostara. Ovim odlukama, koje nikada nisu stavljene van snage, treba dodati i nepostojanje regulacionog plana centralne gradske zone donesenog od Gradskog vijeća Mostara, što istovremeno znači i nemogućnost bilo kakvih legalnih građevinskih zahvata na ovom području.“

U međuvremenu je stigao i Odgovor političkih stranaka na izvještaj Tima Mostar EPK 2024. Odgovor su potpisali predsjednici mostarskih gradskih odbora SDA, SBB, DF i SBiH. U odgovoru se ponavljaju teze koje su prethodno objavljene u Avazu.

Iz navedenog je očito kako se nastavak izgradnje objekta HNK nastoji osporiti spomenutim odlukama iz 1999. i 2002. godine te navodnim nepostojanjem regulacijskog plana središnje gradske zone. S obzirom na to da HNK posjeduje sve zakonom propisane dozvole za gradnju te kako će se objekt HNK nastaviti graditi i završiti neovisno o projektu EPK 2024, želimo informirati javnost o sljedećim činjenicama.

Odluke 01-1101/99 iz 1999. godine i 01-02-22/02 iz 2002. godine prestale su važiti donošenjem Odluke 01-02-320/10 koju je Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo 01.12.2010. godine. U Odluci iz 2010. godine, u članku 8 jasno se navodi kako se u dijelu središnje gradske zone, u kojem se nalazi i zgrada HNK, dopušta nastavak izgradnje za objekte koji posjeduju odobrenje za gradnju u skladu s pozitivnim gradskim propisima. Također, u članku se navodi i kako se zabranjuje izgradnja novih objekata do usvajanja plana, a najduže u razdoblju od dvije godine.

S obzirom na to da HNK ima dozvolu za građenje koja je u skladu s pozitivnim gradskim propisima izdana 1996. godine, očito je kako je Odluka iz 2010. godine potvrdila pravo Hrvatskom narodnom kazalištu za nastavak izgradnje objekta. Zabrana građenja se, dakle, odnosila samo na nove objekte i samo u razdoblju od dvije godine, od 01.12.2010. do 01.12.2012. godine. S obzirom na to da u spomenutom razdoblju nije usvojen novi regulacijski plan, stari regulacijski plan donesen 1996. godine je nastavio biti važeći ne samo za stare objekte nego, od 01.12.2012. godine i za nove objekte.

Temeljem i u skladu s Provedbenim/regulacijskim urbanističkim planom dijela Centralne gradske zone koji je usvojen i objavljen Odlukom Općinskog vijeća Mostar broj 01-472-1/96 iz 1996. godine, urbanističke, građevinske i uporabne dozvole dobili su i: zgrada Vlade FBiH, zgrada INTEGRA, zgrada MINIPEX, HercegovinaAuto, Ministarstvo financija VM BiH, Raiffeisen banka, … te je na navedenom području od 1996. godine do danas izgrađen cijeli niz objekata. Dio dozvola je iz razdoblja prije 01.12.2010. godine, a dio iz razdoblja nakon 01.12.2012. godine. Iz navedenog je očito kako se Regulacijski plan iz 1996. godine cijelo vrijeme primjenjivao na području dijela Centralne gradske zone za koji je usvojen, osim u razdoblju od 01.12.2010. do 01.12.2012. godine.

Iz prethodno navedenog, očito je da HNK posjeduje ispravnu i važeću dozvolu za gradnju, stoga možemo zaključiti kako zahtjev određenih stranaka da se objekt HNK izbaci s popisa infrastrukturnih objekata bitnih za EPK 2024 aplikaciju nema nikakvo pravno utemeljenje nego je isključivo političke prirode, ili kako su i sami naveli predmet političkih sporenja. Je li uzrok političkih sporenja u nazivu Kazališta, odnosno u činjenici da je riječ o Hrvatskom narodnom kazalištu, ili pak nekim strankama ne odgovara da Mostar dobije titulu Europske prijestolnice kulture 2024 pokazat će vrijeme koje je pred nama. Ono što je izvjesno je da će HNK nastaviti izgradnju i završiti objekt jer za to ne postoje bilo kakve pravne prepreke.

Čvrsto opredijeljeni za nastavak projekta Mostar EPK 2024 apeliramo na takozvane probosanske stranke da pri donošenju odluka o podršci EPK projektu uvažavaju pravne činjenice te da se pri tom prvenstveno rukovode interesima i potrebama Grada Mostara, regije Hercegovine i države Bosne i Hercegovine, kao i da poštuju Daytonski sporazum i Ustav BiH.  Uvjereni smo da se uz malo dobre političke volje na svim stranama i ovaj problem može uspješno premostiti i da Mostar uistinu može postati Europska prijestolnica kulture 2024. godine – priopćeno je iz HNK Mostar. /HMS/

Najnovije