HDZ BiH uputio u proceduru prijedlog izmjena Izbornog zakona. Evo kako bi se birao hrvatski član Predsjedništva BiH

HDZ BiH uputio je u proceduru izmjene Izbornog zakona koje se odnose na član 8.1 -izbor članova Predsjedništva BiH. U predloženim izmjenama stoji:

– Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine – jednog Bošnjaka i jednog Hrvata – biraju birači upisani u Središnji birački popis za glasanje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Birač upisan u Središnji birački popis za glasanje u Federaciji Bosne i Hercegovine može glasovati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba. Svi kandidati Bošnjaci čine listu bošnjačkih kandidata. Izabran je bošnjački kandidat koji dobije najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u Federaciji Bosne i Hercegovine – navodi se.

U nastavku se precizira kako bi se birao hrvatski član Predsjedništva BiH.

– Svi kandidati Hrvati čine listu hrvatskih kandidata. Bit će izabran onaj koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje tri od pet županija, i to: Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjebosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet- navodi se u prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH.

U nastavku se navodi da, ako kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nije izabran u skladu s odredbama, onda je izabran kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima, pod uvjetom da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova u dvije od pet županija.

– Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet.

Ako se ni to ne bi ispunilo, onda bi izabran bio kandidat koji dobije najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima, ali pod uvjetom da je osvojio najviše glasova u barem jednoj od pet spomenutih županija.

– Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet- navodi se u HDZ-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bi se birao na području RS, po uvjetima koji su i do sada važili./HMS/

1 COMMENT

  1. NECECE SE TO DOPASTI MUSLIMANIMA A NI KOMSICU!!!!MISLIM DA JETO JEDINI ISPRAVNI NACIN BIRANJA PREDSJEDNISTVA ILIMODE SVE U PIC:::: MATERINU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img