DRUŠTVO HRVATSKIH NOVINARA U BiH: Osuđujemo sve veći broj prijetnji, zastrašivanja, omalovažavanja novinara

Kontinuirani pritisci na novinare i medije koji promišljaju drugačiju budućnost Bosne i Hercegovine od one kakvu žele određene političke elite, posljednjih su dana eskalirali izljevima neprimjerena govora i govora mržnje, nažalost prije svega u pojedinim mrežnim medijima, tj. u njihovim korisničkim objavama, ali i na društvenim mrežama, upozorava Društvo hrvatskih novinara u BiH (DHN), prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Želeći cenzurirati sve slobodnomisleće novinare i medijske kuće, politički krugovi skloni protuustavnom uređenju Bosne i Hercegovine prema građanskom konceptu, potiču ušutkavanje medija i novinara čemu se Društvo hrvatskih novinara u BiH oštro protivi.

Društvo hrvatskih novinara u BiH osuđuje sve veći broj prijetnji, zastrašivanja, omalovažavanja i ostalih napada na novinare koji savjesno obavljajući svoj posao propitivanja društvenih i političkih kretanja, upozoravaju na deformacije u bosanskohercegovačkom političkom prostoru.

-Nažalost, slobodno iznošenje mišljenja, utemeljena kritika, u posljednje vrijeme čak i satira, toliko iritiraju jedan dio političara da svim sredstvima žele u potpunosti ugušiti slobodu izražavanja.U svojoj težnji za prikrivanjem protuustavnoga djelovanja, ti isti pojedinci pokušavaju putem društvenih mreža i korisničkih objava na portalima stigmatizirati sve one koji razotkrivaju njihove namjere, navodi se u priopćenju DHN u BiH.

Društvo hrvatskih novinara u BiH napominju svim urednicima i novinarima medijskih kuća da im je obveza i prema međunarodnim standardima (presuda ESLJP u predmetu Delfi protiv Estonije) ukloniti sve korisničke objave koje sadrže govor mržnje, te apeliramo da pokažu minimum kolegijalnosti i poštovanja profesionalnih novinarskih standarada.

Društvo hrvatskih novinara poziva sve međunarodne i bosanskohercegovačke novinarske udruge, medijske kuće i novinare pojedince, kao i zaštitnike ljudskih i demokratskih prava na zajednički nastup prema bh. institucijama kako bi se osudili i prekinuli napadi i zastrašivanja novinara, te otkrili i sankcionirali svi oni koji šire govor mržnje i potiču napade na novinare, čime bi se stvorili uvjeti za učinkovitiji doprinos medija istinskoj demokratizaciji bosanskohercegovačkoga društva./HMS/

Najnovije