Hrvatski Medijski Servis

Cvitanović obećao pomoći freelancerima oko problema oporezivanja

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i nositelj liste Koalicije Hrvatsko zajedništvo za državni Parlament naglasio je u utorak kako temeljem upita brojnih freelancera iz cijele Bosne i Hercegovine iskazuje svoju podršku ovim mladim ljudima i obećava kako će im svi zastupnici HDZ 1990 nakon provedenih izbora dati svoju podršku.

Ističe kako su se na njih “okomile institucije BiH na jedan neprofesionalan i trapav način” te kako se ovaj problem mora što prije riješiti, prenosi Dnevni list.

Ovaj problem s freelancerima mora se što prije riješiti na način da ih se u Bosni i Hercegovini ne tretira kao sredstvo za oporezivanje, već kao partnere u mogućnosti razvoja poduzetništva kroz STARTUP-e na svim poljima i oblastima, zasnovanim na tehnologiji i novim idejama, te da se samo oporezivanje uskladi i s potrebama ovih ljudi, naglasio je Cvitanović.

Navodi kako imaju plan kako pomoći freelancerima te da jeoporezivanje zarade od freelancera potrebno je uskladiti sa Zakonom.

Naš je prijedlog, što ćemo provesti u djelo, da se u razgovoru s predstavnicima freelancera ostvari dogovor i od 1. siječnja 2019. godine ili s unaprijed određenim datumom, započne s ovom vrstom oporezivanja. Tako bi se frelanceri upoznali s njihovim obvezama, ali i pravima, naveo je on, dodavši kako će točno utvrditi djelatnosti i opis poslova freelancera.

Ističe kako je retroaktivno oporezivanje neodgovorno i u Koaliciji Hrvatsko zajedništvo oštro se protive tome.

Poništit ćemo donesenu Odluku o oporezivanju, i vratiti sredstva freelancerima koja su već naplaćena po ovoj nezakonitoj osnovi. U odbitak od oporezivanja moraju ući i sredstva plaćena za rad frelancera (npr. nabava računalne opreme, usluga, edukacije, putni trošak za rad i sl.) uz najmanju fiksnu stopu oslobađanja od 20 %. To znači da freelanceri mogu biti i potpuno oslobođeni od osnovice ako su njihova ulaganja veća od ostvarene zarade. Za ovaj postupak neophodno je utvrditi koja sredstva i usluge ulaze u stopu oslobađanja frelancera, što ćemo također uraditi, istaknuo je Cvitanović.

Dodaje kako je oporezivanje prema zdravstvenom osiguranju nepotrebno jer se ne mogu ostvariti usluge zdravstvenoga osiguranja koje se plaćaju i to će ukinuti.

Naglasio je kako je potrebno pokretanje i davanja godišnje subvencije freelancerima koji se usude pokrenuti vlastiti biznis (plaćanje godišnjeg financiranja jednoga zaposlenoga radnika i poticaj za pokretanje poslovanja u iznosu 50 % godišnjih potreba – obveza prema državi) i to će, najavio je, biti njihova zadaća./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte