Hrvatski Medijski Servis

ČUBRILOVIĆ: Neformiranje Vijeća ministara ide na savjest međunarodne zajednice

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je u Trnovu da neformiranje Vijeća ministara ide na savjest međunarodne zajednice koja više doprinosi tome da nema tog tijela , nego što se trudi da bude uspostavljen.

“Sigurno je da nikome u BiH ne odgovara neformiranje Vijeća ministara kao završni čin primjene rezultata općih izbora iz prošle godine. To sasvim sigurno ne odgovara Republici Srpskoj, ali, uvjeren sam, ne odgovara ni svim građanima BiH”, rekao je Čubrilović Srni.

On je ukazao i na cinizam koji pokazuju neki činovnici međunarodne zajednice, koji se ogleda i kroz samo izvješće Europske komisije, gdje se kaže da BiH nije uradila mnogo toga, a nije priznala ni Kosovo.

“Pa, to Kosovo nije priznalo pola svijeta, nisu priznale ni neke zemlje članice EU, a to se pripisuje kao neka negativnost za BiH. Ovdje treba definirati gdje leži problem. Republika Srpska u spomenutom izvuješću ne spominje se u negativnom kontekstu, odnosno nigdje ne piše da Srpska nije ispunila preuzete obaveze”, rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ispoštovala je sve ono što je dogovorila s međunarodnom zajednicom, a to se prvenstveno odnosi na mehanizam koordinacije koji je usuglašen i gdje sve razine vlasti trebaju odgovarati i rade ono za što su Ustavom BiH zaduženi.

“Neformiranje Vijeća ministara više ide na savjest međunarodne zajednice koja doprinosi tome da nema tog tijela, nego što se trudi da napravi to vijeće. Mislim da se zloupotrebljavaju i koriste neke političke opcije, prije svega iz reda bošnjačkog naroda, kako bi svoje ciljeve stavili ispred ciljeva građana BiH”, rekao je Čubrilović, koji je i predsjednik Demosa.

On očekuje da, ipak, pobijedi savjest vodećih političara u BiH koji bi trebali da do konačnog rješenja doći što prije jer, kako je ocijenio, svaki dan odgađanja formiranja Vijeća ministara znači još jedan izgubljeni dan za građane i BiH kao zemlju koja teži biti ravnopravan član EU.

Čubrilović je ponovio da će ključne institucije Republike Srpske energično odbaciti sve ucjene i pritiske na srpske predstavnike u institucijama BiH u vezi s formiranjem izvršne vlasti na razini BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte