LIDER SDA U DNEVNIKU HRT-a

CINIČNI IZETBEGOVIĆ: Hrvati se osjećaju relaksirano, odrekli smo se 46 pozicija da im omilimo BiH

Lider SDA i predsjedavajući Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović govorio je večeras za dnevnik Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Rekao je da su Dodikovi zahtjevi slijepa ulica iz koje će ga vraćati OHR ili Ustavni sud.

– Milorad Dodik nije najavio odcjepljenje RS od BiH, mada možda ima i takve planove, on traži da se reforme vrate 20 godina unazad. Da se napravi država u državi. Da unutar države BiH ponovno bude država Republika Srpska. Ima naravno rješenja da odustane od toga jer to je svakako jedna “slijepa ulica” iz koje će ga vraćati OHR ili Ustavni sud. Mislim da je ponajprije ovo njemu služi za predizbornu kampanju. Imat će cilj ukinuti pravosuđe na razini države BiH jer se boji toga pravosuđa s razlogom. Želi ga vratiti tamo gdje je pod njegovom kontrolom, na razinu RS-a.

Na pitanje je li Visoki predstavnik trebao iskoristio pravo i smijeniti lidere koji ruše Ustav i BiH, Izetbegović kaže:

– Narodna skupština RS-a je dobro pazila kako će stvari postaviti. Donijeli su zaključke, nisu donijeli odluke. Tako da još uvijek nema razloga da baš tvrdo krene i čuva tu zadnju mjeru za zadnje aktivnosti i za koje je Narodna skupština zadužila Vladu. Da se zaista krene u jedan protuustavan i antidaytonski pokret u svibnju i lipnju. Ako će se doista dogoditi da će krenuti rušiti reforme, da je rade protiv Daytona i protiv Ustava, tada ćemo morati reagirati.

Komentirao je i riječi Milorada Dodika u intervjuu HTV-u kada je rekao da je BiH “maligno bolesna”!?

– On cijelo vrijeme vrijeđa BiH. Vrijeđa Bošnjake, ponekad Hrvate, vrijeđa predstavnike međunarodne zajednice. Čini sve da ona bude jedna neuspješna priča, međutim daleko neuspješniji dio te priče je Republika Srpska.

Osvrnuo se i na tvrdnje da su za cjelovitost BiH jednako opasni srpski separatizam i bošnjački unitarizam.

– Ja ga ne vidim, kada je u pitanju bošnjački unitarizam. Činimo sve da se Hrvati, kao najmalobrojniji narod, osjećaju “relaksirano”. Imaju na razini države stotinu bitnijih pozicija koje vladaju državom i na razini Federacije oko 200. Hrvati imaju paritet. Ima ih 15% u državi i imaju preko 33% pozicija ministarskih, direktorskih itd. Dakle, Hrvati od tih 300 važnih pozicija imaju 46 pozicija preko onoga što im Ustav zajmči. I imaju ovu jednu, Željko Komšić, s kojom su nezadovoljni. Imaju 46 gdje bi trebali biti zadovoljni jer su ih dobili na uštrb Bošnjaka. Bošnjaci imaju 46 pozicija manje u namjeri da Hrvatima “omile” BiH. Ne vidim ja tu neki pokušaj dominacije, unitarizma, kazao je Izetbegović

Na konstataciju voditelja da Bošnjaci insistiraju na građanskom modelu kako bi mogli dominirati, Izetbegović je odgovorio:

– Na koji način? Možete li mi dati primjer, gdje je to? To su virtualne priče, u čemu se to konkretno može vidjeti. To ne postoji. To su ustvari napadi na Bošnjake, udruženi napadi s Dodikom, zato što Hrvati žele izmijeniti Ustav i Izborni zakon tako da član Predsjedništva BiH mora biti iz HDZ-a. Volio bih čuti i vidjeti neki primjer gdje ima pokušaja te dominacije i gdje ima tih pokušaja nametanja građanskog principa. To je nemoguće napraviti u BiH.

Voditelj je upitao Izetbegovića i da li bi on pristao da bošnjačkog člana Predsjedništva BiH biraju Hrvati ili neki drugi narod?

– Bili smo spremni dva puta i na ovu stvar. Kroz paket za koji su se borili Haris Silajdžić i Božo Ljubić i kroz izravni izbor koji je srušio Dragan Čović. To je bila SDA pomoći Hrvatima da se relaksira njihova pozicija kroz implementaciju presude Sejdić-Finci. Da se svakome da teoretsko pravo da se kandidira, a da u stvari ono realno bude oslonjeno na volju tri konstitutivna naroda, odnosno većinu glasača iz tih konstitutivnih naroda. I dalje smo spremni raditi na tome.

Na pitanje ima li na tim prostora za daljnji politički razgovor, uz uvjet da se poštuje “izborna volja Hrvata”, Izetbegović kaže:

– Apsolutno. Dva smo puta bili spremni izaći u susret hrvatskim predstavnicima, s time da ovaj put tražimo da se uklone blokade koje su nastale u međuvremenu od strane HDZ-a i HNS-a. Kao što rekoh, u Federaciji trpimo blokadu već treću godinu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NESPJELA PREVARA

Pod brojem dosjea Sebije Izetbegović na Medicinskom fakultetu u Sarajevu upisan muškarac

Zašto je Vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu iznenada i bez jasne nadležnosti u ovom slučaju potvrdilo nalaz komisije koja je s prof. dr Enrom...