WASHINGTON POST O SLUČAJU 3F

BiH je poznata po korupciji

Afera “Respiratori” stigla je do mnogih svjetskih medija. Prvi medij koji je pisao o sumnjivoj nabavci kineskih respiratora bio je The New York Times, a ovog puta o uhićenju Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića pisao je i Washington Post.

Nadalje stoji da su bh. vlasti uhitile dvojicu visokih državnih dužnosnika i vlasnika privatne tvrtke koja je iz Kine uvezla stotinu respiratora za koje je utvrđeno da su beskorisni za pacijente s koronavirusom. Stoji i da je Fikret Hodžić dobio 5,5 milijuna dolara od Vlade da nabavi opremu.

“Protiv njih trojice se vodi istraga zbog navodnog pranja novca, prevare, pronevjere državnih fondova i drugih kaznenih dijela. Privedeni su na ispitivanje kasno u četvrtak, zadržani su preko noći, a potom poslani u pritvor”, piše Washington Post, javlja Klix.

“Tužitelji su u svom početnom izvješću kazali kako uvezeni respiratori ne zadovoljavaju ni minimum potrebnih karakteristika za adekvatno liječenje bolesnika s koronavirusom. Vlasnik kompanije je odbacio optužbe da je uvezao respiratore po visokim cijenama, te kazao kako je iskoristio svoja poznanstva i veze u Kini kako bi učinio humano djelo”, napisali su.

Napisali su i kako je predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao kako ova afera može biti veoma opasna za BiH te da je potrebno da SIPA čim prije izađe s konkretnim dokazima.

“Ovi navodi nisu iznenađujući kada je BiH u pitanju jer je ona veoma loše rangirana na godišnjoj globalnoj listi korupcije Transparency Internationala. Skupina promatrača prošle godine je BiH postavila na 101. mjesto od 180 zemalja”, piše Washington Post./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

IZBORI U HRVATSKOJ

Slaven Raguž čestitao HDZ-u: Čisto su pobijedili

Nositelj liste MOST-a za 11. izbornu jedinicu (Hrvati izvan RH) Slaven Raguž čestitao je HDZ-u na pobjedi na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. U 11....