MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od predsjednika Donalda Trumpa koji je zaprijetio da će vojnom silom suzbiti nemire diljem SAD-a.

Esper je rekao da se aktivna vojska može koristiti samo kao “posljednja opcija”.

“Ne podržavam aktiviranje Zakona o pobuni”, kazao je Esper, govoreći o zakonu koji predsjedniku omogućuje da upotrijebi oružanu silu na američkom tlu.

“Upotreba aktivne vojske je posljednja opcija, u najhitnijim i najstrašnijim slučajevima. Trenutno nismo u toj situaciji”, izjavio je Esper novinarima u Pentagonu.

To je suprotno od onoga što je govorio Trump

Ta izjava odudara od Trumpove prije dva dana. “Ako grad ili država odbiju poduzeti akcije nužne za obranu života i imovine građana, onda ću poslati vojsku i brzo riješiti problem”, rekao je Trump u ponedjeljak, nešto prije nego što je savezna policija suzavcem rastjerala prosvjednike kako bi predsjednik mogao doći do crkve i ondje se slikati s Biblijom u ruci.

Nacionalna garda izašla je na ulice na zahtjev dvadesetak guvernera, a na Trumpovu inicijativu, u Washingtonu, glavnom gradu države.

Esper je rekao da vjeruje da je u SAD-u rasizam “stvaran” i da je važno o tome glasno govoriti. Smrt crnca Georgea Floyda, koju su skrivili bijeli policajci, nazvao je “strašnim zločinom”.

Esper je također pod velikim pritiskom javnosti jer je bio u društvu Trumpa na putu do crkve.

“Nisam bio svjestan planova policije za raščišćavanje parka”, rekao je Esper. “Činim sve što mogu da ostanem apolitičan… Nekad sam u tome uspješan, a nekad sam manje uspješan.”

Ministar obrane također je rekao da je pokrenuo istragu radi korištenja helikoptera nacionalne straže koji je letio iznad grupe prosvjednika, smatrajući da je to bilo nesigurno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

DANI STREPNJE ZA MAN.CITY

CAS u ponedjeljak objavljuje odluku

Tročlano vijeće Suda za sportsku arbitražu (CAS) u Lausannei u ponedjeljak će objaviti odluku o žalbi engleskog prvaka Manchester Cityja na dvogodišnju zabranu sudjelovanja...