Više nam ne treba Ustavni sud BiH, ni sudci ni tužitelji, stigao je O’Brien, pogledajte njegovo kompletno obraćanje u Sarajevu

Čini se kako nam više ne treba Ustavni sud BiH. Pomoćnik državnog tajnika SAD za Europu i Euroaziju James O’Brien danas je u Sarajevu tumačio Daytonski sporazum i Ustav BiH, govorio što je ispravno, što je pogrešno. U funkciji izaslanika kolonijalnog vladara BiH, O’Brien, kojeg se u Sarajevu naziva “ocem Daytonskog sporazuma”, do sada je to bio pokojni Richard Hoolboroke, je optuživao i presuđivao.

Govorio je u ime Europske unije, iako nije njezin dužnosnik. Optužio je, uz ostalo, i  lidera HDZ BiH Dragana Čovića da “ne promovira pomirenje” jer ne prihvaća da sarajevski BH Gas, tvrtka opterećena brojnim dugovima i aferama, i u kojoj nije zaposlen ni jedan Hrvat, bude operater i distributer plina koji bi stizao iz Hrvatske u BiH, preko “Južne plinske interkonekcije”( JPI). O’Brien je pri tom rekao kako Čović želi da tvrtka koja bi bila operater JPI bude pod njegovom političkom i financijskom kontrolom, što je u suprotnosti s Čovićevim i prijedlogom HDZ BiH da ta kompanija, čije bi sjedište bilo u Mostaru, bude u stopostotnom vlasništvu Vlade FBiH.

No, zanimljivo je da  O’Brien nije pojasnio kakve veze ima BH gas s Daytonskim mirovnim sporazumom. Dok je opširno tumačio Daytonski sporazum i Ustav BiH,  O’Brien se, međutim,  nije sjetio reći da u Daytonu nije zamišljeno da Bošnjaci biraju Hrvatima člana Predsjedništva i dio izaslanika u domovima naroda, i da to nije u skladu ni s Daytonskim sporazumom ni Ustavom BiH i da to destabilizira hrvatsko- bošnjačke odnose, Federaciju BiH i BiH.

U videu iznad pogledajte cjelokupan istup pomoćnika američkog državnog tajnika, kojeg je objavila N1 televizija./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img