ZAŠTO JE GRADONAČELNIK KORDIĆ PRIHVATIO BITI PANO ZA PROMOCIJU LAŽI?

U Mostaru su danas održani tradicionalni 53., a ne 455. skokovi sa Starog mosta

Danas održano natjecanje u skokovima sa Starog mosta u Mostaru najavljeno je kao “tradicionalno 455.” I kao što bošnjački političari i mediji grade mit o “hiljadugodišnjoj državnosti Bosne i Hercegovine”, tako se svake godine ponavlja i laž o višestoljetnoj tradiciji skakanja sa Starog Mosta, koja, tobož, datira od vremena Osmanskog carstva, piše Hrvatski Medijski Servis.

Tu laž ove godine, na žalost, promovirao je i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji je gostujući u programu N1 televizije na sebi imao majicu s brojem 455., koju su mu, pretpstavlja se poklonili organizatori skokova sa Starog mosta, udruženje skakača “Mostari”. No, Kordić se mogao zahvaliti i odbiti obući majicu, i tako se ne uvući u zamku promotera laži, ili, ako to već nije učinio, mogao je pojasniti od kada se skokovi zapravo održavaju. Ako to nije znao, bio se dužan o tome informirati od onih koji to znaju.

Moguće da se Kordić nije htio zamjeriti “Skakačima”, ali se, time, zamjerio istini.

Povijest, naime, ne pamti da su turski osvajači organizirali skokove sa Starog mosta. U vrijeme osmanske okupacije Mostara nikakvih skokova niti narodnog veselja na njemu nije bilo. Pamte se tek poneki obračuni i ubojstva. U doba Austrougarske povijest pamti kako su s mosta vlasti bacile dvije prostitutke koja se nikako nisu htjele odreći svog uhodanog zanata.

Koliko u prošlost seže tradicija skokova sa Starog mosta svojevremeno je pisao povjesničar prof. dr. Božo Goluža s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

”Od 3. srpnja 1968., kada su po prvi put organizirani skokovi sa Starog mosta, do danas nije prošlo 438 godina, odnosno nečuvena su laž i neistina informacije koje su se mogle čuti proteklih dana, a koje govore o tomu da se s mosta skače od godine njegove izgradnje, napisao je dr. Goluža još prije 17 godina. No, povjesne činjenice i dalje se prešućuju, ignoriraju, a ponavljaju laži o 400. i nekim taradicionalnim skokovima.

U otvorenom pismu profesora povijesti na tadašnjem Pedagoškom fakultetu u Mostaru navodi se kako je ”za vrijeme Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije bilo strogo zabranjeno skakati s bilo kojeg mosta, tako i Starog, u vrijeme turske okupacije na tom mostu bile su otkinute glave ‘neposlušnika’, a svi dostupni izvori kazuju kako su prvi skokovi u Mostaru organizirani 1951., i to s Titova mosta, a sa Starog tek 1968.; dakle, nikako još prije 438 godina kako se to pokušava predstaviti domaćoj i inozemnoj javnosti”, napisao je dr. Goluža 2004. godine./HMS/

 

2 COMMENTS

  1. Muslimani su ocistili Sarajevo od Hrvata i sad su im u fokusu Mostar i Stolac. Politika koja se vodi je upropastavanje i sotonizoranje svega hrvatskog i uzdizanje svega “njihovog”. Mostar je imao ” Dane sa MH Mostar ” i odmah su osigurana sredstva za stotinu drugih kulturnih menifestacija koje bi anulirale velicinu Matičine manifestacije koja je Mostar donijela duh kulture i pojacala predznak HRV.
    Velež je njihov neskriven i ogroman projekt i prikazivat ce ga kao primjer kako protjerani i zrtva ustaske agresije poput Fenixa izranjaju iz pepela. Ugasen je Aluminijski uz svesrdnu pomoc nasih lopovcina. Izbori u Mostaru su pokazali koliko im je stalo ” preuzeti Mostar “, da ne kazem osloboditi kako se to vidi u njihovim iskrivljenim pametima. Primjetit ce te kako se prije govorilo kada se pricalo o BiH govorilo o BL, Sarajevu i Mostaru, odjednom je Mostar nestao i istalo je Sarajevo i BL. Sve je to dio osmisljene i usuglasene politike, a na tu politiku se mora smisljeno, pametno odgovoriti. Medjutim….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije