Sve vijesti

HNK Mostar

GLAVNI UREDNIK HMS-A

ŠUTALO: Od Ustavnog suda BiH i Schmidta treba tražiti poništenje Komšićevog izbora za hrvatskog člana Predsjedništva

-Bude li Željko Komšić ponovo, a nitko ne sumnja bošnjačkim glasovima, izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mislim da ovlašteni predstavnici hrvatskog naroda trebaju uputiti priziv Sudu BiH i Ustavnom sudu BiH i tražiti poništenje njegova izbora, izjavio je glavni urednik Hrvatskog Medijskog Servisa Milan Šutalo.

– Presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić jasno kaže da izaslanici u nacionalnim klubovima Federalnog doma naroda i na svim drugim administrativnim razinama, a to znači i u Predsjedništvu BiH, moraju biti izabrani od naroda kojeg po Ustavu predstavljaju. Jasno je da hrvatski član Predsjedništva, po Ustavu treba predstavljati Hrvati, a on ih ne može predstavljati ako je izabran bošnjačkim glasovima, pojasnio je Šutalo gostujući u emisiji Izborna noć RTV Herceg Bosne.

Pozvao se i na slučaj kandidatkinje bošnjačke nacionalne manjine na Kosovu Adrijane Hodžić, čiji je izbor u Parlament Kosova poništio kosovski Vrhovni sud jer se utvrdilo da su za nju glasovali pripadnici srpske manjine na Kosovu.

– Ukoliko bi Ustavni sud BiH odbio poništiti Komšićev izbor, on bi time pobio vlastitu presudu u predmetu Ljubić, a onda bi bilo jasno da BiH nema Ustavni već politički sud. Na kraju krajeva i Schmidt bi mogao poništiti Komšićev izbor u Predsjedništvo BiH. Ako može nametati i mjenjati zakone, poništavati ih, onda može i poništiti izbor Željka Komšića, tim prije jer je čito da je on protuustavan. A Schmidt je tu da štiti daytonski Ustav BiH, zaključio je Šutalo./HMS/

2 COMMENTS

 1. Hrvati nikako nebi smjeli biti zadovoljni odlukama visokog predstavnika. One su mali pozitivan korak u kojima ne vidim dovoljan dugoročni značaj.
  Hrvati se moraju izboriti, minimalno, za svoju izbornu jedinicu i postupno stvarati uvjete za vlastitu federalnu jedinicu.
  Bio sam obradovan kada je utemeljen HNS. Ocekivao sam da će se postepeno osnivanjem zajedničkih tijela za različita područja i koordinacijom općina sa Hrvatskom većinom osigurati uspješnije rješavanje tekućih i osmišljavanje razvojnih pitanja. Nažalost nisu u sabor dovoljno uključene mlade i obrazovane osobe niti su dovoljno razvijeni demokratski odnosi pa su razumne inicijative onemogućavane i obesbrahivane umjesto da budu poticane, pa je očekivani rezultat izišao. Izgleda da su sve snage bile usmjerene na pregovore o izbornom zakonu, uz nedovoljno dobro postavljenu strategiju za te razgovore.
  Mora se raditi i u svim područjima surađivati sa strankama, institucijama i tijelima u R Hrvatskoj. Mora se naći načina za dobru i organiziranu suradnju s hrvatskom dijasporom.
  Nismo se osposobili niti dovoljno radimo na lobiranju i pojašnjavaju naših problema i traženju neophodne podrške drugih, a za to imamo izuzetne mogunosti. Moramo se boriti za istinu, priznati svoje pogreške i krivice, a dokumentirati, podsjećati i tražiti odgovornost za pogreške i krivice drugih.
  Ostajem kod svog ranijeg stajališta da moramo sve učiniti da se izborimo za vlastitu federalnu jedinicu unutar dobro organizirane i razvojno usmjerene BiH. To nije podjela zemlje kako neuki i zlonamjerni pojedinci i skupine ističu nego dobra organizacija uspješne Bosne i Hercegovine. Mislim da su isti svjesni da će Hrvatska federalna jedinica prednjačiti u radu i razvoju pa su zbog toga protiv.
  Oni ne znaju ili namjerno zaboravljaju da je Vlada HRHB bila dobro organizirana i uspješna, da su kadrovi Herceg Bosne odigrali ključnu ulogu u organiziranju Vlade Federacije poslije potpisa Vasingtoskog sporazuma i Vijeća ministara BiH poslije potpisa Dajtonskog sporazuma. To govorim kao sudionik tih aktivnosti.

 2. Evo, trazite vec ko’fol dvadest godina. Samo ser@te, dok Hrvatski puk nestaje, kao na Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Je.be se udbaskim “hrvatskim” Jugoslavencinama izdajnicima i lopovima za Hrvate. Znaju podrzavati neprijatelje Hrvata kao Vesna Pusic, Mesic, i oni iz Splita. Covic ohrabljuje Srbe da cuvaju svoju RS. I to je politika za opstanak Hrvata?. Pljuc.

Comments are closed.

Najnovije