VISOKI PREDSTAVNIK

SCHMIDT: Postoji opasnost da se BiH raspadne, zato OHR i strani sudci moraju ostati

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt izjavio je da dok Daytonski mirovni sporazum ne bude proveden u potpunosti, moraju ostati OHR i strani sudci.

“Ostat će ovako i narednih godina sve dok ne bude u potpunosti demokratsko društvo jer postoji opasnost od konflikta i raspada BiH”, rekao je Schmidt u emisji Pressing N1 televizije odgovarajući na pitanje što bi se dogodilo ukoliko bi BiH ostala bez OHR-a i stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

On je rekao da međunarodna zajednica ostaje u Bosni i Hercegovini.

“Mi nismo na odlasku kako bi to neki željeli. Mi smo preuzeli obvezu da nešto uradimo. Molim vas da nam vjerujete da smo ozbiljni u ovom naumu”, poručio je.

Upitan je li Dodikov cilj da ga natjera da uradi ono što želi – da donese zakon o državnoj imovini kako njemu odgovara, Schmidt je odgovorio:

“To jest drama i bijeda BiH da se 27 godina nije riješila ova tema. Daytonski sporazum nije riješio ovo pitanje. Po ugovoru je samo raspoređena imovina SFRJ između bivših republika. Imamo javne površine i ako neka lokalna zajednica kaže da želi graditi školu onda se mora naći način da se to riješi, riječ je o korištenju. Nisam ja neiskusan, bio sam ministar poljoprivrede. Zajedno ćemo naći neku raspodjelu s entitetima i Brčko Distirktom.”

On je kazao da je ispravno da, prema sadašnjem stanju, državna imovina pripada državi, a onda o mogućnosti korištenja i kako će se to pravno riješiti upravo razgovara radna grupa.

“Dodik kaže sve što je kod mene u entitetu to pripada meni. To ne ide tako i nigdje tako nije bilo u Europi. To je državno zemljište. Budući da su njegove finacije loše, njemu je samo bitna financijska strana priče, kazao je Schmidt./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img