BiH na prekretnici

Premda, gotovo svakodnevno, insistiraju na poštivanju Daytonskog sporazuma i Ustava BiH glavni uzrok nemogućnosti postizanja dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje bi politički stabilizirale BiH i zemlju usmjerile prema Europskoj uniji je to što bošnjačke stranke i političari ne poštuju temeljna načela Daytonskog sporazuma i njegovog Aneksa 4 Ustava BiH- jednakopravnost konstitutivnih naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba, što podrazumjeva i mogućnost da tri naroda biraju svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i domove naroda.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Lideri SDA, SDP-a, DF-a, NiP-a; Izetbegović, Nikšić, Komšić, Konaković… bi ukinuli etnički prefiks ispred bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH kako bi većinski Bošnjaci u FBiH birali, kao i do sada, oba člana kolektivnog šefa države iz ovog entiteta i k tomu bi poništili(kad bi mogli) zakonodavne ovlasti Federalnom domu naroda. A upravo ta zakonodavna funkcija posljednji je mehanizam zaštite jednakopravnosti hrvatskog s bošnjačkim narodom u Federaciji BiH.

Izetbegović je, istina, “velikodušniji”, on bi kroz Fuelov model “povećao šanse” Hrvatima da mogu izabrati svog člana Predsjedništva pod uvijetom da oni izvrše “političko samoubojstvo”- reduciraju ovlasti Doma naroda na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa- o čemu ne bi odlučivali hrvatski izaslanici u tom domu već Ustavni sud FBiH u kojem je lako osigurati probosansku sudačku većinu.

Izetbegović veli kako treba uvažiti zahtjeve i interese “građanskih i ljevičarskih stranaka” za reduciranjem ovlasti Doma naroda kako bi se uklonila blokada Federacije BiH od strane “manjine”. Kao da lažno ljevičarske sarajevske stranke nisu sve odreda bošnjačke, kao i njegova SDA, neovisno o nazivu i ponekom multietničkom ukrasu u vodstvima tih stranaka i kako da sve odreda nemaju isti cilj-od hrvatskobošnjačke Federacije napraviti entitet većinskog naroda- bošnjačku minidržavu u BiH.

Ukidanjem zakonodavne funkcije federalnog Doma naroda Izetbegović bi zapravo da ukolini posljednju blokadu u pretvaranju Federacije u bošnjački entitet- Hrvate. On to, uostalom i ne krije, kada traži vladavinu većine.

Na takvo što Hrvati neće i ne mogu pristati ni da su se bunika najeli. Bošnjački politički predstavnici prihvatili su i 1994. potpisali Washingtonski sporazum kojim je uspostavljena Federacija BiH, enitet ravnopravnih naroda Hrvata i Bošnjaka, a 1995. Daytonski sporazum, u kojem je Hrvatima potvrđen status konstitutivnog, ravnopravnog ustavotvornog i državotvornog naroda. Ako im to sada ne odgovara- onda to znači odricanje od potpisa tih međunarodnih pravnih dokumenata i vraćanje na pređašnje stanje- hrvatski entitet “Herceg Bosnu” koje je obuhvaćala 27 posto teritorija BiH i bošnjačkii “RBiH” s 23 posto prostora pod kontrolom ARBiH, vojske tog entiteta.

Ono što ohrabruje je da iza hrvatskih zahtjeva kojima se brani Daytosnki sporazum i Ustav BiH ovaj put čvrsto stoje i predsjednik i premijer Hrvatske i da saveznike za rušenje daytonskog koncepta bošnjački političari neće imati ni od onih, koje smatraju glavnim saveznicima- Amerikanaca. Američki diplomat zadušen za izbornu reformu Mathew Palmer u intervju Glasu Amerike uoči dolaska u BiH jasno je dao do znanja da je daytonsko načelo na kojem je zaustavljen rat i postignut mir u Bosni i Hercegovini “jedna država- dva entiteta- tri konstitutivna naroda” temelj za reformu izbornog zakonodavstva, te da se ovlasti domova naroda ne mogu dirati.

Američki diplomat istaknuo je i da vjeruje da je moguće zadovoljiti princip legitimnog političkog predstavljanja Hrvata sukladno Daytonskomm sporazumom, a opet u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava. Palmer je izjavio da se pod legitimnim predstavljanjem Hrvata podrazumjeva da pojedinac koji zastupa interese Hrvata u daytonskim strukturama i daytonskim sustavima bude izabran većinom hrvatskih glasova. Istina, predložio je i brisanje etničkih prefiksa članova Predsjedništva BiH i nacionalnih klubova Domova naroda, ali ga je gotovo uglas vrh Hrvatske (Milanović i Planković) i Hrvata u BiH (Čović) upozorio da je to daytonska kategorija koja se ne smije dirati.

Žele li Bosnu i Hercegovinu kao funkcionalnu i stabilnu zemlju, kandidatkinju za članstvo u EU, bošnjački političari nemaju drugog izbora doli prihvatiti takve izmjene izbornog zakona koje će i Hrvatima zajamčiti izbor njihovog predstavnika u Predsjedništvo BiH i svih 17 izaslanika u Federalni dom naroda i posredno svih 5 u Dom naroda Parlamenta BiH, kako to traži presuda Ustavnog suda BiH i omogućavanje svima da se mogu kandidirati za te funkcije, kako to traže presude Europskog suda za ljudska prava. Modeli kojima bi se to osiguralo već postoje. Sve drugo BiH vodi u kaos./HMS/

 

 

3 COMMENTS

  1. Fileov model je glupost.

    Ko garantira da ce u SBZ, HBZ, ZHZ, HNZ, PZ pobjedit Covic.

    Covic dobio 154 tisuce. A na izborima 2022 dobije 50 tisuca, Slaven Raguz 50 tisuca i netko drugi isto.

    Ko nece garantirat da netko od kandidata Bosnjaka nece dobit vise od 50 tisuca u tih 5 zupanija????

  2. Evo jedan prijedlog za razradu. Kada su protiv stvaranja treceg entiteta, a otvara se Ustav kako bilo da se u taj Ustav 2.0 upise da se gasi FBiH Hrvata i Bosnjaka, da se Hrvatima vraca HB, a RS i Bosnjacki dio FBiH spajaju u novu FBiH 2.0. Opet im nema treceg entiteta, a mi malo da odmorimo od ovih prevaranata

  3. Vrijeme je da se prestane podilaziti Bosnjacima i da se pokusa napraviti nesto sto je moguce i odrzivo. Moje misljenje je da nista na silu ne moze trajati dugo. Tocnije trajat ce dok je sile. Drzavu cini narod, a ne obrnuto. Kad to pravilo primjenimo u BiH i vidimo Srbe koji zele ici, Bosnjake koji zele drzavu za sebe i nas koji zelimo okvir koji nam jamci sigurnost (TREĆI ENTITET) i kada tome dodamo cinjenicu da nismo u stanju ni skrojiti zastavu niti napisati himnu onda sve postaje kristalno jasno. Doci ce dan kada ce se u povijesnim knjigama BiH nazivati najskupljim propalim politickim projektom u povijesti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SEJDO O HARMONIKAŠU

Bilo je mnogo opasnijih likova od Dodika, zna se kako su završili

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine danas je održana sjednica kojom je predsjedavao predsjedatelj i drugi bošnjački član Željko Komšić, a na kojoj su sudjelovali...