PRAVOMOĆNO: Kajmaković smijenjena s mjesta zamjenice glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH

– Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće potvrdilo je drugostupanjsku disciplinsku odluku kojom je Diana Kajmaković premještena s pozicije zamjenice glavnog tužitelja na mjesto tužiteljice Tužiteljstva BiH, doznaje Detektor.

Ovu informaciju za Detektor potvrdila je njena pravna zastupnica Lejla Čović.

Drugostupanjsko disciplinsko povjerenstvo je u veljači potvrdilo odluku Prvostupanjskog povjerenstva kojom je Kajmaković izrečena disciplinska mjera “premještanje s mjesta zamjenika glavnog tužitelja na mjesto tužitelja Tužiteljstva BiH”.

Tada je djelomično uvažena žalba tužene Kajmaković te odbijena točka tužbe kojom je bila proglašena odgovornom za “ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet tužiteljstva”.

Bila je proglašena odgovornom, prema ovoj točki, što je, obavljajući poslove rukovoditelja u Tužiteljstvu BiH – u sefu u svojoj kancelariji, bez propisnog evidentiranja – držala dokumente s oznakom stupnja tajnosti zaprimljene u razdoblju od 8. studenog 2021. do 24. kolovoza 2022. godine, osobno dostavljene tuženoj “na ruke”, a koji se odnose na predmete “Sky aplikacija”, prenosi BIRN.

Prema ranijem priopćenju, prvostupanjskom odlukom Kajmaković je proglašena odgovornom i što je – znajući da se provjere navoda u tužiteljskom predmetu odnose na provjere komunikacijâ kriminogenih osoba iz predmeta “Sky aplikacije” u odnosu na nju – zatražila od stručnog suradnika stavljanje na uvid dokumenta iz spisa predmeta, te tako iskoristila funkciju kako bi sebi pribavila neopravdane koristi u vidu dobivanja informacija koje joj ne mogu biti dostupne.

Za ove radnje je proglašena odgovornom da je počinila prekršaj “korištenje funkcije tužitelja kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe”.

Sjedinjene Američke Države su u prosincu 2023. zabranile Kajmaković ulaz u zemlju, a ranije su joj iz iste države uvedene sankcije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img