POTVRĐENA OPTUŽNICA: U Varešu skinuli zastavu hrvatskog naroda u BiH i Vatikana, jarbol srušili

Županijsko tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije, dana 15. studenoga 2023. godine, podiglo je optužnicu protiv Semira Čizme (rođen 1993. godine) i Adisa Jezerka (rođen 1985. godine) zbog kaznenog djela izazivanje narodnosne, rasne I vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz članka 163. Stavak 1. KZ F BiH i oštećenje tuđe stvari iz članka 293. Stavak 1. KZ F BiH a sve u vezi s člankom 31. I 54. KZ F BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Optužnica je, kako je objavilo Tužiteljstvo ZDŽ, u cijelosti potvrđena dana 23. siječnja 2024. godine od strane suca za prethodno saslušanje Općinskog suda u Visokom.

U optužnici se navodi da je navedeni dvojac dana 27. rujna 2021. godine, na području općine Vareš, u ulici Put Mira, postupajući po prethodnom dogovoru, svjesni svoga djela, što su i htjeli, javno izazvali vjersku mržnju i oštetili tuđu pokretnu stvar, tako što su u dvorištu Rimokatoličke crkve „Svetog Mihovila“ prošli pored spomenika poginulim braniteljima HVO Vareš, nakon čega su prišli jarbolu bijele boje koji se nalazio s lijeve strane spomenika promatrano iz smjera ulazne kapije, da bi potom podesnim predmetom i upotrebom fizičke snage odvrnuli matice s nosača jarbola na kojem su se nalazile zastava hrvatskog naroda u BiH i zastava Vatikana koje zastave su skinuli s jarbola i odnijeli u nepoznatom pravcu, a jarbol srušili, objavilo je Tužiteljstvo ZDŽ./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img