U subotu 22.2.2025. godine održat će se završena večer sedme Žepačke kobasicijade u organizaciji udruge „Žepački kobasičari – Xepcio farcimeni“.
Posljednje pripreme su u tijeku za ovu gastro manifestaciju koja je već šest godina mjesto okupljanja i susreta domaćih ljubitelja suhomesnatih proizvoda sa žepačkog i novošeherskog kraja, ali i kolega iz drugih dijelova BiH te Hrvatske i Srbije.
Ovogodišnji cilj je predstaviti novi brend pod nazivom “Žepačka kobasica“ za kojeg vjerujemo da će zauzeti svoje značajno mjesto u trgovačkim i kulinarskim krugovima i koja promovira i obogaćuje gastro i turističku ponudu općine Žepče, poručili su organizatori te dodali: U ocjeni kakvoće kobasica značajna je procjena senzornih svojstava gdje se gleda vanjski izgled, izgled presjeka, boja mesa i masnog tkiva odnosno nadjeva, konzistencija, miris i okus. Godina je pogodovala izradi kobasica i vjerujemo da ćemo imati dobre proizvode i jaku konkurenciju za najbolju kobasicu.
U žiriju će se, među sucima, i ove godine naći Tomislav Špiček, jedan od najpopularnijih profesionalnih kuhara u regiji, ali i poznati gastronomad Rene Bakalović. Uz njih će biti i dva profesora s osječkog sveučilišta, prof. dr. sc. Vladimir Margeta, Izv. prof. dr. sc. Antun Jozinović te domaće snage.
VII Kobasicijada će trajati dva dana 21. i 22. veljače, 2024., prvi dan rezerviran je za rad sudaca i stručnog povjerenstva i ocjenjivanje uzoraka, a drugi dan za zabavni program i svečano proglašenje pobjednika.
Ove godine Kobasičari imaju priliku odmjeriti svoje umijeće u tri kategorije:
1. ŽEPAČKA KOBASICA – svinjsko meso punjeno u prirodno ili kolageno crijevo promjera do 40 mm, začini podrazumijevaju: sol, biber i bijeli luk (ne nužno svi začini),
2. LJUTA KOBASICA – svinjsko meso punjeno u prirodno ili kolageno crijevo promjera do 40 mm, začini podrazumijevaju: sol, biber, bijeli luk, slatka i ljuta paprika (ne nužno svi začini),
3. OSTALE KOBASICE I SALAME – svinjsko meso ili mješavina punjeno u prirodno ili kolageno crijevo promjera iznad 45 mm, bez i s paprikom, dodatkom ostalih začina, vina i ostalih dodataka koji nisu svojstveni prvoj ili drugoj kategoriji te ostale kobasice koje ne pripadaju prvoj i drugoj kategoriji.
Ovaj gastronomski događaj je otvorenog tipa, na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani izlagači mesnih delicija s prostora naše općine a dobrodošli su izlagači iz cijele BiH, država iz okruženja, Hrvatske, Srbije…
Kotizacija za sudjelovanje iznosi simboličnih 10 maraka. Uzorci za ocjenjivanje se mogu dostaviti osobno ili poštom 19. i 20. veljače od 8 do 22 sata i 21. veljače do 15 sati.
Na uzorcima minimalne dužine 40 centimetara potrebno je naznačiti ime i prezime, kontakt podatke i kategoriju u kojoj se natječu.
Uzorci se dostavljaju na adresu Caffe bar “Meri”, Anke Topić bb, 72230 Žepče. Kontakt Goran Balukčić, telefon +38763384836.
Svaki uzorak mora imati veterinarsku potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti mesa, u suprotnom se plaća dodatnih 10 KM za uzorkovanje.
U subotu 22. veljače, 2025. godine u Svadbenom salonu California-Radovlje Žepče održat će se završena zabavna večer VII. Kobasicijade uz dodjelu nagrada i priznanja, te druženje s posjetiteljima, nezaobilaznu tombolu i glazbu uživo. Program u subotu počinje od 17 sati, otvaraju se vrata za sve posjetitelje, ulaz je slobodan. Zabavni program kreće uz kušanje i ocjenjivanje pristiglih kobasica od strane publike, proglašenje pobjednika po ocjenama sudaca i publike te dodjelom priznanja i nagrada pobjednicima za najbolje kobasice, i naravno nezaobilaznu tombolu. U glazbenom dijelu večeri nastupaju žepački tamburaši, a za tradicionalne izvorne pjesme pobrinuti će se Pero Zovko i Juro Vranjković uz pratnju.
Nagradni fond za najbolje ocijenjene kobasice je iznimno vrijedan, izdvajamo samo neke: profesionalni top, profesionalnu mašinu za mljevenje mesa, vakumirke, noževi, daske, novčane nagrade. U zabavnom dijelu večeri za posjetitelje je organizirana bogata tombola, pa tako možete osvojiti ljetovanje u Tučepima, LED TV Philips 55“, čobanac za 50 osoba, set alata za održavanje dvorišta, pečeni odojak, novčane nagrade, roštilje, pletaru Viljamovke, novčane nagrade…
Ovaj događaj prema tradiciji ima i humanitarni karakter. Tijekom večeri prikupljat će se dobrovoljni prilozi za pomoć našim sugrađanima u potrebi. Imamo aukciju dresa „našeg“ Ivana Rakitića, potpisanog i namijenjenog baš u humanitarnu svrhe.
Udruga “Žepački kobasičari – Xepcio farcimeni” Žepče, nositelj je i pokretač priče domaće kobasice kao žepačkog brenda i gastro ponude i promocije turističkih i gastro potencijala naše općine i šire. /HMS/