Poduzećima skoro šest milijuna KM za ekonomski rast i razvoj kroz subvencioniranje dijela kamate

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH Borislav Trlin danas su u Sarajevu potpisali Ugovor o subvencioniranju dijela kamata za gospodarska društva koja su zadužena po Kreditno-garantnom programu za velika poduzeća i izvoznike kod poslovnih banaka.

– Visina subvencionirane kamatne stope iznosi do 2,50 posto, a ukupan iznos sredstava namijenjen za ovu svrhu je 5.700.000 KM. Važno je istaknuti da će svi korisnici Kreditno-garantnog programa za velika poduzeća i izvoznike kod komercijalnih banaka, bez potrebe za javnim pozivom, automatski sticati pravo na korištenje sredstava za subvencioniranje kamata za I, II, III i IV kvartal 2024. godine, ukoliko redovito izmire sve obaveze po kreditu – ističu iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Ovim ugovorom, Federalno ministarstvo i Razvojna Banka FBiH potvrđuju svoju posvećenost podršci gospodarstvenicima, te nastavljaju s aktivnim mjerama za unapređenje ekonomske stabilnosti i rasta.

– Kroz ovu suradnju s Razvojnom bankom FBiH, Ministarstvo pokazuje svoju predanost pružanju dodatne podrške poduzećima i izvoznicima, s ciljem olakšanja njihovog poslovanja i poticanja rasta našeg gospodarskog sektora. Subvencioniranjem dijela kamate i garancijama koje izdaje Razvojna banka FBiH putem Kreditno-garantnog programa, želimo osigurati da naši gospodarstvenici imaju povoljne uvjete za unapređenje svojih poslovnih aktivnosti i proširenje svojih kapaciteta, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. Zajedno s Razvojnom bankom FBiH također aktivno radimo na kreiranju novih vidova podrške kako bismo osigurali da naši gospodarstvenici imaju sve potrebne alate i podršku za postizanje uspjeha na tržištu – kazao je ministar Lakić.

Vršitelj dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH kazao je da potpisivanje ovog ugovora predstavlja dodatni napor u osiguravanju povoljnijih uvjeta za gospodarstvenike, vlasnike velikih poduzeća i naše izvoznike.

– Ova inicijativa, uz dodatnu garanciju od 50 posto na iznos kredita koja gospodarska društva realiziraju kod komercijalnih banaka u okviru Kreditno-garantnog programa, pruža konkretne koristi našem gospodarskom sektoru, potičući njihov daljnji ekonomski razvoj i rast. Vrata Razvojne banke FBiH su uvijek otvorena svim gospodarstvenicima ne samo za realizaciju ovog ugovora, već i za sva druga pitanja i izazove s kojima se susreću u poslovanju – kazao je Trlin./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img