ZBOG SUKOBA NA BLISKOM ISTOKU

Podignut stupanj osiguranja za objekte od vitalnog značaja i diplomatskih misija u BiH

Povodom eskalacije sukoba nma Bliskom Istoku, kao i posljednjih terorističkih napada u Belgiji i Francuskoj, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine je uputila akte sigurnosnim agencijama s ciljem prikupljanja informacija i saznanja od značaja za VIP ličnosti i objekata iz svoje nadležnosti.

Kako su iz Direkcije objasnili u razgovoru za Fenu, podignut je stupanj osiguranja za sve objekate od vitalnog značaja kao i objekata diplomatskih misija u Bosni i Hercegovini, te je naloženo svim policijskim službenicima povećana budnost i opreznost prilikom provođenja mjera osiguranja kao i proaktivno prikupljanje svih informacija i saznanja od značaja za navedeno.

Sukladno tome, Direkcija je povećala stupanj osoguranja Veleposlanstva i rezidencije veleposlanika Države Palestine u Bosni i Hercegovini, te je uputila zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova Kantona Sarajevo da pojačaju prisustvo policijskih službenika u blizini navedenog objekta.

Pored navedenog, Direkcija je uputila depešu svim sigurnosnim službama u Bosni i Hercegovini, da u svrhu zaštite i očuvanja građana kao i kulturoloških i vjerskih objekata pojačaju prisustvo policijskih službenika na lokalitetima gdje su smješteni objekti od značaja za židovsku i palestinsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Također, organizacijske jedinice unutar Direkcije kontinuirano rade na razmjeni podataka s policijskim časnicima za vezu stranih veleposlanstva, kao i razmjenu informacija i operativnih saznanja između nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini i međunarodnih organizacija kriminalističke policije i članica INTERPOL-a.

– Sve gore navedeno ukazuje na usložnjavanje opće sigurnosne situacije kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini, čijoj problematici treba pristupiti sistematično i s maksimalnom dozom ozbiljnosti i odgovornosti, a sve u svrhe prevencije potencijalnih sigurnosnih rizika čija bi manifestacija mogla imati nesagledive posljedice po javnu sigurnost u Bosni i Hercegovini – navodi se iz Direkcije.

Direkcija će i dalje nastaviti s prikupljanjem i ažuriranjem sigurnosnih informacija i saznanja, te će se u skladu s realnom sigurnosnom procjenom prilagoditi trenutnoj sigurnosnoj situaciji, u koordinaciji s nadležnim sigurnosnim agencijama poduzeti sve potrebne mjere i radnje na otklanjanju potencijalnih sigurnosnih rizika./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img