OSUĐENI RATNI ZLOČINAC

Mahmuljin već pola godine izbjegava zatvorske zidine

– Prošlo je već pola godine kako je Sakib Mahmuljin, nekadašnji zapovjednik Trećeg korpusa Armije RBiH, koji je pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina nad Srbima na području Ozrena i Vozuće, navodno otputovao na liječenje u Tursku, a ne nazire se kraj ovoj trakavici, niti se zna datum kada će on početi izdržavati kaznu zatvora od osam godina.

Podsjetimo, u kolovozu prošle godine su iz Suda BiH rekli da Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne s obzirom na to da se, prema obavijesti koje je dostavio njegov odvjetnik, nalazi na liječenju u Turskoj.

Danas, šest mjeseci kasnije, niti se zna gdje se osuđeni ratni zločinac nalazi, niti ima nade da će se on pojaviti na izdržavanju kazne.

Viktor Nuždić, vršitelj dužnosti ravnatelja Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba RS, ističe da nisu zadovoljni zbog činjenice da Mahmuljin još nije na izdržavanju zatvorske kazne, a pravomoćno je osuđen.

“Srpske obitelji, koje su preživjele gubitke, čiji su najmiliji stradali na planini Ozren, za šta je Sakib Mahmuljin pravomoćno osuđen, nisu dobile satisfakciju u vidu pravde”, rekao je Nuždić za “Nezavisne novine“.

Mišljenja su, dodaje Nuždić, da ovo nije izoliran slučaj, nego samo nastavak politike pravosudnih institucija na razini BiH u procesima u kojima su žrtve Srbi, te u tom kontekstu podsjeća i na proces protiv Atifa Dudakovića.

“Doduše, njemu postupak još traje, ali traje unedogled zbog silnih opstrukcija, tako da je pitanje na koji način će satisfakciju dobiti žrtve čiji su najmiliji stradali u ofenzivnim akcijama koje je izvodio Peti korpus”, naglasio je Nuždić.

O slučaju “Mahmuljin” stav su novinari Nezavisnih novina pokušali dobiti i iz Suda BiH, ali su im iz ove pravosudne institucije poslali šturi odgovor, iz kojeg se može zaključiti da “nadu polažu” u Ugovor o izručenju između BiH i Turske.

“Sud BiH je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne tjeralice i nakon toga putem Ministarstva pravde BiH dostavio zamolnicu za izručenje osuđenog Sakiba Mahmuljina po osnovu Ugovora o izručenju između BiH i Turske”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Suda BiH.

Podsjetimo, nedavno je Milanko Kajganić, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, rekao da je uvjeren da će Mahmuljin nakon raspisivanja Interpolove potjernice biti lociran, uhićen i proveden na izdržavanje kazne.

“Što se tiče predmeta ‘Mahmuljin’, Tužiteljstvo BiH je dostavilo sve informacije koje su bile potrebne Sudu BiH”, rekao je Kajganić.

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je 29. studenog prošle godine crvenu Interpolovu tjeralicu za Mahmuljinom. Za njim, prema bazi Interpola, tragaju 194 zemlje.

Tjeralica je raspisana nakon što je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila naredbu Suda BiH da za Mahmuljinom bude raspisana međunarodna tjeralica , koja je unesena u sustav i postala dostupna svim zemljama članicama Interpola.

Sud BiH 28. studenog prošle godine je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne tjeralice za Mahmuljinom, koji je u travnju osuđen na osam godina zatvora. Mahmuljin je Sudu BiH trebao pristupiti 23. studenog kako bi preuzeo uputni akt za stupanje na izdržavanje kazne./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img