ŠIROKI BRIJEG

Konstituirana Skupština ŽZH, izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH u četvrtak

U Širokom Brijegu u ponedjeljak je održana konstituirajuća sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke na kojoj su verificirani mandati novoizabranih zastupnika, javlja repoerter Hrvatskog Medijskog Servisa. 

Nakon što su novoizabrani zastupnici potpisali izjavu o preuzimanju mandata, formirani su klubovi naroda.

Foto: B. G./HMS

Konkretno, formirani je Klub Hrvata na čijem je čelu Ivan Damjanović iz HDZ-a BiH. Za predsjednika Kluba Srba izabran je Miroslav Mitrović.

Ivan Damjanović, predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini ŽZH | Foto: B. G./HMS
Miroslav Mitrović, predsjednik Kluba Srba u Skupštini ŽZH | Foto: B. G./HMS

Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlado Rogići je zastupnicima uručio uvjerenja o dodijeli mandata. On ih je pozvao da izaberu izaslanike u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH te popune imovinske kartice u za to predviđenom roku.

Vlado Rogić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH

Vedran Kožul, zastupnik HDZ-a u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke, kazao je Hrvatskom Medijskom Servisu da se ovim putem želi zahvaliti biračima koji su ga izabrali u novi saziv Skupštine ŽZH.

“Nadam se sa će ovaj mandat u našoj Skupštini obilježiti aktivan rad svih zastupnika te da ćemo donositi zakone i druge propise na korist svih građana Županije Zapadnohercegovačke”, rekao je Kožul za HMS te zaključio da s tim uvjerenjem počinje mandat novog saziva Skupštine ŽZH.

Vedran Kožul i Vlado Rogić | Foto: B. G./HMS

Sjednica je nakon izbora rukovodstva klubova prekinuta, a nastavak je zakazan za četvrtak 24. studenog kada će biti izabrani izaslanici za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Podsjećamo, prema novim izbornim pravilima koje je nakon zatvaranja birališta u listopadu nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt iz ŽZH se biraju četiri izaslanika u Klub hrvatskog naroda te po jedan izaslanik u klubove bošnjačkog i srpskog naroda kao i u Klub Ostalih.

Zdenko Ćosić, aktualni predsjednik Vlade ŽZH I Toni Kraljević, dopredsjednik Vlade ŽZH izabrani su u Skupštinu ŽZH | Foto: B. G./HMS

Ivan Jelčić, predsjedatelj Skupštine ŽZH u prošlom sazivu, kazao je kako će svi zakonski rokovi pri formiranju zakonodavne vlasti u ŽZH biti ispoštovani.

– Ovo godine imamo nove naputke što se tiče izbora izaslanika u Dom naroda Federacije tako da ćemo vrlo brzo imati novu sjednicu na kojoj će biti izabrani izaslanici iz ŽZH. Najvažnije je da mi ispoštujemo rokove za konstituiranje i za Dom naroda, jer inače gubimo izaslanike za Dom naroda – izjavio je Jelčić prije početka sjednice.

Ivan Jelačić | Foto: B. G./HMS

Današnjoj konstituirajućoj sjednici nazočio je i predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, koji je komentirao proces formiranja nove Vlade ŽZH.

On je kazao kako u ovom trenutku ne postoji točan datum kada će biti imenovana nova županijska vlada, ali da HDZ-u BiH nisu potrebni koalicijski partneri.

Valja podsjetiti, HDZ BiH ima natpolovičnu većinu u Skupštini ŽZH -14 od 23 zastupnika.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke

HDZ 1990 u novoj županijskoj skupštini imat će 4 zastupnika, HRS dva, a po jedan HSP BiH, HSP dr. Ante Starčević BiH te HSP HB i BiH./B. G. /HMS/

 

spot_img

Najnovije

spot_img